Lietuva bēgļiem maksās kompensāciju mājokļa īrei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lietuvas valdība nolēmusi patvēruma saņēmējiem maksāt vēl vienu pabalstu, kas būs paredzēts mājokļa īres izdevumu kompensēšanai, paziņojusi Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrija, atzīstot pašreizējos pabalstus par nepietiekamiem bēgļu būtiskāko vajadzību apmierināšanai.

Tāds lēmums pieņemts, lai finansiāli atvieglotu viņu integrāciju pašvaldībās. Šī kārtība attieksies uz tiem patvēruma saņēmējiem, kuriem beidzies integrācijas laiks bēgļu uzņemšanas centrā Jonavas rajona Ruklā vai kuri jau tiks uzņemti tieši pašvaldībās.

Kā ziņu aģentūrai BNS iepriekš sacījusi ministrijas Sociālās integrācijas departamenta Iespēju vienlīdzības nodaļas galvenā speciāliste Rūta Jakubauskiene, mājokļa īres kompensāciju apmēri katrā pilsētā atšķirsies un tos ik gadus apstiprinās ministrs.

Ministrija lēsusi, ka 12 mēnešus ilgā integrācijas posmā vienam cilvēkam mājokļa īres kompensēšanai vidēji būtu jāizmaksā 314 eiro. Personām, kas pārceltas uz Lietuvu saskaņā ar Eiropas Savienības patvēruma meklētāju sadales kvotām, mājokļa īri domāts daļēji kompensēt no ES līdzekļiem, kas paredzēti šo cilvēku integrācijai.

Šobrīd patvēruma saņēmējiem integrācijai pašvaldībās tiek izmaksāts vienreizējs iekārtošanās pabalsts - pieaugušajiem 204 eiro, bērniem 102 eiro, bet nepilngadīgajiem, kas Lietuvā ieradušies bez pieaugušo pavadības, sasniedzot pilngadību, pienākas 1122 eiro.

Katru mēnesi patvēruma saņēmējiem tiek maksāts pabalsts nepieciešamāko ikdienas vajadzību nodrošināšanai - mājokļa īrei, komunālajiem maksājumiem, pārtikai, transporta izdevumiem u.c.), kas pirmajā pusgadā ir 204 eiro, bet otrajā - 102 eiro. Ģimenēs, kurās ir vairāki cilvēki, šie pabalsti mēdz būt mazāki. Skolas vecuma bērniem papildus vēl pienākas pabalsts nepieciešamāko mācību līdzekļu iegādei (57 eiro), kā arī 60,80 eiro mēnesī bērna izglītības izdevumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu