Īpaša Seima komisija pētīs iespējamu nekvalitatīvu pārtikas preču nonākšanu Lietuvas tirgū

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Seims izveidojis īpašu komisiju, kas līdz pavasarim pētīs iespējamu nekvalitatīvu pārtikas preču nonākšanu Lietuvas tirgū un analizēs tās iemeslus.

Šādas komisijas izveidi otrdien balsojumā atbalstījis 61 Seima deputāts, pret to iebilduši trīs, bet no balsošanas atturējušies pieci Lietuvas parlamenta locekļi.

Komisija, ko vadīs valdošās Zemieku un zaļo savienības deputāte Guoda Burokiene, pētīs, kādēļ atšķiras Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs tirgoto viena zīmola pārtikas preču sastāvs, vai tādējādi netiek pārkāptas patērētāju tiesības un vai tajā nav konstatējamas negodprātības pazīmes. Tā arī centīsies noskaidrot, kādēļ Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests pētījumu par produktu kvalitāti veicis vēlāk nekā citas Viduseiropas un Austrumeiropas valstis. Paredzēts, ka šis darbs komisijai jāpaveic līdz nākamā gada 10.martam.

Pēc opozīcijā esošās Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu ieteikuma komisijai arī uzdots noteikt, kas darāms, lai nākotnē šādu diskriminējošu praksi novērstu, kā arī izpētīt, vai neatšķiras Lietuvā un citās ES valstīs tirgotās viena zīmola nepārtikas preces.

Kā Seima sēdē norādījis Vides komitejas priekšsēdētājs, Zemieku un zaļo savienības deputāts Ķēstutis Mažeika, šī problēma, ka viena zīmola pārtikai dažādās ES valstīs ir atšķirīgs sastāvs, pastāv jau vairākus gadus. Pēc viņa teiktā, būtu jāpieprasa atbildība no tām personām, personu grupām vai institūcijām, kuras šai jomā pārsniegušas savas pilnvaras.

«Runājot par komisijas mērķi - patērētājiem ir jāzina, ka tā nav viena un tā pati prece, viņiem jāvar to skaidri atšķirt, šai nolūkā būtu vajadzīgs atšķirīgs marķējums, nevis uzraksts ar maziem burtiņiem informatīvā lapiņā, lai patērētāji netiktu maldināti,» viņš spriedis.

Deputāts minējis cukura aizstāšanu ar saldinātājiem vai dzīvnieku izcelsmes tauku aizstāšanu ar augu taukiem, kuri varētu būt iegūti arī no ģenētiski modificētiem augiem.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta veikts pētījums nesen uzrādīja atšķirīgu viena un tā paša zīmola pārtikas preču sastāvu 23 no 33 pārbaudītajām Lietuvā un Vācijā tirgotām precēm.

Viduseiropas un Austrumeiropas valstis ne vienreiz vien norādījušas, ka tur tirgotās pārtikas preces sastāva ziņā atšķiras no tādiem pašiem produktiem, kas atrodami Rietumeiropas veikalu plauktos.

Tikmēr šīs produkcijas ražotāji apgalvo, ka tādas pretenzijas neesot pamatotas un dažādos tirgos vienkārši atšķiroties pircēju gaume.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers pagājušajā mēnesī savā ikgadējā uzrunā Eiropas Parlamentā Strasbūrā par stāvokli Eiropas Savienībā uzsvēra, ka viena zīmola produktiem visās ES valstīs jābūt vienādā kvalitātē.

ES veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis, kurš ir no Lietuvas, septembrī ziņu aģentūrai BNS minēja, ka tiek izstrādāta kopīga ES pārtikas kvalitātes vērtēšanas metodoloģija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu