Zemkopības ministrijas nākamā gada budžets sasniegs € 667,8 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Zemkopības ministrijas (ZM) nākamā gada budžets sasniegs 667,8 miljonus eiro, tostarp 88,7 miljoni eiro paredzēti pamatfunkciju īstenošanai, pavēstīja ZM.

«ZM 2018. gada budžetā liels uzsvars ir likts uz lauksaimniecības, zivsaimniecības un meža nozares attīstību, jo tieši ražošana lauku apvidos nodrošina iedzīvotājus ar darba vietām un ienākumiem. Ne mazāk svarīga prioritāte būs pārtikas drošuma un kvalitātes, kā arī dzīvnieku veselības un labturības uzraudzība. Visbeidzot, no nākama gada līdz 5% tiks samazināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un ogām, kā rezultātā Latvijā pieaugs Latvijā audzēto dārzeņu, augļu un ogu patēriņš un samazināsies nelegālās tirdzniecības apjomi,» uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

ZM pārziņā esošo nozaru uzņēmējdarbības attīstībai no valsts budžeta 2018. gadā paredzēti 599,5 miljoni eiro, kas tiks ieguldīti lauksaimniecības un lauku attīstības projektu īstenošanā, zivsaimniecībā un pārtikas ražošanā, mežsaimniecībā un citiem pasākumiem. Pārtikas un dzīvnieku barības nekaitīguma, pārtikas higiēnas un kvalitātes, kā arī dzīvnieku veselības labturības un aizsardzības nodrošināšanai 2018. gadā ir atvēlēti 19 miljoni eiro.

ZM arī informēja, ka lauksaimnieciskās un saistīto izglītības programmu attīstībai tiks veltīti 10,7 miljoni eiro, bet dabas resursu ilgtspējības saglabāšanai – zivju resursu atjaunošanai, augošu koku krājas pieaugumam un citiem pasākumiem ir paredzēti 30,2 miljoni eiro. Savukārt nozaru pārvaldībai, starptautiskajai sadarbībai un lauksaimniecības, zivsaimniecības, mežsaimniecības un lauku attīstības interešu pārstāvībai paredzēti 8,4 miljoni eiro.

Papildus no valsts budžeta ZM 2018. gadā plāno ieguldīt 5,24 miljonus eiro, meža ugunsgrēku dzēšanas automašīnu iegādē, zemāko algu celšanā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mācībspēkiem un PVN samazināšanā dārzeņiem, augļiem un ogām.

ZM norāda, ka, izmantojot papildu finansējumu 2018. gadā, Valsts meža dienests uzlabos meža ugunsapsardzību un varēs operatīvāk likvidēt meža ugunsgrēkus, izdegušajām meža platībām samazinoties par 460 hektāriem. Turpretī, ieviešot samazināto 5% likmi Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un ogām, valstī mazināsies uzņēmēju darbošanās ēnu ekonomikā, palielināsies legālajā tirgū strādājošo lauksaimnieku konkurētspēja. Augļu, ogu un dārzeņu tirdzniecība pieaugs par 20%, Latvijā audzēto augļu, ogu un dārzeņu patēriņš palielināsies par 2,3%, savukārt vidējās augļu, ogu un dārzeņu cenas varētu samazināties par 6,7%. Savukārt pedagogu darba samaksas reformas LLU finansējums dos iespēju palielināt zemākās algas, kā rezultātā pieaugs LLU studijās iegūto zināšanu un praktisko iemaņu kvalitāte.

Jau ziņots, ka otrdien Ministru kabinets atbalstīja 2018.gada valsts budžeta likumprojektu, kas paredz nākamā gada ieņēmumus 8,75 miljardu eiro apmērā jeb par 725,11 miljoniem eiro vairāk, bet izdevumus - 8,95 miljardu eiro apmērā jeb par 624,82 miljoniem eiro vairāk, nekā 2017.gadā.

2017.gada valsts budžeta ieņēmumi noteikti 8,03 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 8,33 miljardu eiro apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2018.gadā prognozēti 6,16 miljardu eiro, bet izdevumi - 6,49 miljardu eiro apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2017.gada plānu, ir 400,4 miljoni eiro jeb 6,6%. Izdevumu palielinājums 478,8 miljonu eiro apmērā paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai, tajā skaitā 438 miljoni eiro uzturēšanas izdevumiem un 40,8 miljoni eiro kapitālajiem izdevumiem.

Savukārt Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai paredzēts finansējuma samazinājums 78,4 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu