Augļu un dārzeņu ražotājiem saglabāsies ES ieviestais pagaidu ārkārtas atbalsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Augļu un dārzeņu ražotājiem saglabāsies Eiropas Savienības (ES) ieviestais pagaidu ārkārtas atbalsts, paredz valdības otrdien akceptētie noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām.

ZM skaidro, ka šā gada pavasarī ES tika pieņemti vairāki tiesību akti, kas paredzēja jaunus ražotāju organizāciju atzīšanas un atbalsta saņemšanas nosacījumus. Noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām precizēti atbilstoši jaunajām ES normatīvo aktu prasībām.

ZM atgādina, ka pagaidu ārkārtas atbalstu augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām ES ieviesa pēc Krievijas aizlieguma ievest noteiktus ES izcelsmes lauksaimniecības un pārtikas produktus, tostarp arī augļus un dārzeņus. Importa aizliegums strauji radīja nestabilu situāciju augļu un dārzeņu tirgū, tāpēc augļu un dārzeņu nozarei līdz 2017.gada jūnijam tika paredzēti pagaidu ārkārtas atbalsta pasākumi. Patlaban situācija neilggadīgo kultūru tirgū ir uzlabojusies, bet ilggadīgās kultūras ir mazāk elastīgas un to pielāgošanai jaunajiem tirgus apstākļiem ir nepieciešams ilgāks laiks. Tādēļ Latvijā pagaidu ārkārtas atbalsta pasākumi ilggadīgajām kultūrām - āboliem, bumbieriem, plūmēm un saldajiem ķiršiem - saglabāsies vēl līdz 30.jūnijam vai dienai, kad tiks sasniegts Latvijā noteiktais atbalsttiesīgais produktu daudzums - 2000 tonnas.

Latvijā par pamatu aprēķiniem par noteiktā atbalsta sadalījumu starp ražotāju organizācijām un ražotājiem ņemtas uz tirgu orientētas saimniecības - augļu ražošanas saimniecības, kurās tiek ražoti augļi, sākot no 0,3 hektāriem platībā, un uz tirgu orientētas augļus ražojošas saimniecības. Latvijā atbalstu varēs saņemt par 590 tonnām ražotāju organizāciju produktu un 1410 tonnām individuālo ražotāju produktu, kuri nav ražotāju organizāciju biedri. Ja atbalsttiesīgo produktu apjoms - 2000 tonnas - tiks pārsniegts, Laku atbalsta dienesta atbalstam pieejamo produktu daudzumu samazinās proporcionāli pieprasītajam apjomam.

Ievērojot iepriekšminētos apstākļus, precizēti spēkā esošie nosacījumi par ES pagaidu ārkārtas atbalstu, lai ražotāju organizācijas un individuāli augļu ražotāji varētu saņemt ES pagaidu ārkārtas atbalstu augļu nozarē. Tāpat noteikumi paredz plašāku atbalsttiesīgo pasākumu sarakstu.

Noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu