Gudeniekos izpumpēta nafta miljonu vērtībā, bet uzņēmējs to joprojām sauc par izpēti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER ZOBIN / AFP

Jau desmit gadus Kuldīgas novada Gudenieku pagastā tiek pētītas iespējas iegūt naftu. Valsts kontrole atklājusi, ka pēdējo septiņu gadu laikā no zemes izpumpēti 14 tūkstoši tonnu. Šāds apjoms ir vienlīdzīgs divpadsmit vilcienu sastāviem. Naftas ieguve notiek arī uz pašvaldības zemes, tāpēc arī Kuldīgas novadam būtu jāsaņem daļa no miljonu ienākumiem. Taču pašvaldība no naftas pārdošanas nesaņem neko, jo Ekonomikas ministrijas noteikumi ļauj firmai ieguvi saukt par izpēti, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Arī valsts no šī biznesa neko neiegūst, jo atšķirībā no citiem derīgajiem izrakteņiem, naftu neapliek ar dabas resursu nodokli.

Kuldīgas novada Gudenieku pagastā jau septiņu gadus tiek pumpēta nafta. No tā neiegūst ne valsts ne pašvaldība, jo uzņēmums kas to dara, piesedzas ar izpētes darbiem. Valsts kontrole atklājusi, kā šādā veidā izpumpētas jau 14 tūkstoši tonnas piecarpus miljonu eiro vērtībā.

Naftu Latvijā, Gudenieku pagastā atrada 1962.gadā. Padomju laikā pētnieki izveidoja vairākus urbumus, taču rūpniecisku ieguvi nesāka. Tolaik tā neatmaksājās.

Otrs izpētes vilnis sākās divtūkstošo gadu vidū, kad Gudenieku pagastā sāka darboties miljonāra Pētera Šmidres uzņēmums «Alīna». Tas saņēma licenci izpētei, noslēdza zemes nomas līgumu ar Gudenieku pagastu un atjaunoja urbumus.

2009.gadā nelielajā Latvijas naftas ieguves nozarē sākās izmaiņas. Šmidre biznesu nodeva saviem partneriem. Zemes nomas līgumā ar pašvaldību iestājās «Baltic Oil Assets», bet licence nodota uzņēmumam Baltic oil management. Resursu izpēte un naftas pumpēšana klusiņām turpinājās.

SIA Baltic oil management ienākumi no ogļūdeņražu pārdošanas pērn bija 750 tūkstoši eiro, aizpērn tuvu pie miljona eiro, bet labākais gads bija 2014, kad izdevies ietirgot 1,2 miljonus. Pēdējos divus gadus uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Firma pieder Sigitai Poželaitei Šavļugai.

Šovasar uzmanību nozarei pievērsa valsts kontrole. Revidenti sāka pētīt, kāpēc Kuldīgas pašvaldība nesaņem 2008.gada līgumā paredzētos procentus par izpumpēto naftu. Izrādījās, ka uzņēmums ieguvis 14 tūkstošus tonnu naftas, taču pašvaldībai nav maksājis ne centa, jo savu darbošanos naftas laukos uzskata par eksperimentu.

Valsts kontrole atklāja, ka naftas ieguves bizness no valsts saņēmis iespaidīgu pretimnākšanu, bet prasības uzņēmumam ir bijušas minimālas

No 2000.gada bija spēkā noteikumi, ka par izpumpēto naftu valstij jāsaņem divi līdz 12 procenti no tās vērtības. 2009.gadā Ekonomikas ministrija sagatavoja un valdība pieņēma noteikumus, kuru rezultātā Gudenieku naftas pumpētājiem valsts nodeva nav jāmaksā. Šādā veidā valsts nav ieguvusi 133 tūkstošus eiro. Ekonomikas ministrs tolaik bija Artis Kampars.

Beznodokļu režīm nav vienīgais bonuss naftas ieguvējiem. Licences termiņš izpētei pagarināts no pieciem uz desmit gadiem. Arī tie pagājuši jau 2016.gada jūnijā. Taču uzņēmums turpina sūknēt naftu.

Uzņēmumā stāsta, ka tas jau divus gadus vēlas nokārtot komerciālo ogļūdeņražu iegūšanu, taču birokrāti liekot šķēršļus. Lai saņemtu atļauju, firmai ir jāsagatavo ietekmes uz vidi novērtējums. Vides uzraugi nepiekrīt firmas pārmetumiem, jo uzņēmums pats neesot savlaicīgi visu izdarījis. Nosacījumi Ietekmes novērtējumam izsniegti jau 2012.gadā, bet tikai 2015.gadā uzņēmums sācis aktīvāk rosīties.

Ekonomikas ministrijā nenoliedz, ka ir pretimnākoši uzņēmumam Baltic oil management, jo tas ir pirmais un vienīgais uzņēmums, kas darbojas naftas ieguvē. Turklāt pilnībā apturēt ieguvi tehnoloģiski neesot iespējams, jo apturot sūkņus, nafta sacietē un urbums pēc tam nav izmantojams.

Vairāk nekā gadu pēc tam, kad uzņēmums nav izpildījis licences nosacījumus, ekonomikas ministrijas ierēdņi sola kļūt stingrāki. Tomēr šobrīd ir iespējamas tikai divas galējības - vai nu atļaut turpināt strādāt un cerēt, ka kādreiz uzņēmums prasības izpildīs un pieteiks komerciālo ieguvi, vai aizliegt tam darboties pavisam.

Valsts kontrole arī konstatēja, ka nevienai valsts iestādei nav instrumentu, kā izkontrolēt, cik daudz naftas uzņēmums iegūst. Atskaišu patiesums ir atkarīgs tikai no paša uzņēmuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu