VID: Valsts kontroles revīzijas ziņojumā sniegta nekorekta informācija par nodokļu atvieglojumiem pensionāriem ar invaliditāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai kliedētu bažas par to, ka nodokļu atvieglojumi netiek piemēroti pensionāriem ar invaliditāti, kā to nekorekti savā revīzijas ziņojumā norādījusi Valsts kontrole, Valsts ieņēmumu dienests (VID) norāda, ka nodokļu atvieglojumus piemēro atkarībā no algas nodokļu grāmatiņā norādītās informācijas.

VID aģentūru LETA informēja, ka informācija par invaliditātes statusu savā algas nodokļu grāmatiņā ir jānorāda personai pašai. VID nav tiesīgs personas vietā informāciju par personas invaliditāti (vai jebkādu citu informāciju) norādīt darba devējam vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai.

«Vēl jo vairāk - informācija par invaliditātes statusu ir uzskatāma par sensitīviem personas datiem, kurus persona var brīvi izvēlēties savam darba devējam vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai nenorādīt. Tādējādi, aprēķinot vecuma pensiju vai darba algu, nodokļu atvieglojumi par invaliditāti personai netiek piemēroti, taču persona tos var atgūt nākamajā gadā, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju,» skaidroja VID.

Šādu kārtību nosaka likums un, lai to mainītu, būtu jāveic grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», noteiktos gadījumos paredzot VID tiesības personas vietā veikt atzīmes algas nodokļu grāmatiņā.

Savukārt, ja personas algas nodokļu grāmatiņā ir izdarījusi atzīmi par invaliditātes statusu un iesniegusi to darba devējam vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, tai paredzētie nodokļu atvieglojumi tiek piemēroti automātiski, aprēķinot darba algu vai valsts vecuma pensiju.

Algas nodokļa grāmatiņa jau kopš 2014.gada 1.jūnija visiem Latvijas iedzīvotājiem ir pieejama tikai elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, un jebkādus ierakstus vai izmaiņas tajā var veikt tikai persona pati.

Plašāka informācija par algas nodokļa grāmatiņu pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļā «Algas nodokļa grāmatiņa».

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Valsts kontroles revīzijā ir konstatēts, ka 2016.gadā gandrīz 9000 pensionāru ar invaliditāti, automātiski nepiemērojot šīm personām pienākošos atvieglojumus, tika izmaksāta mazāka pensija, nekā faktiski pienāktos. Rezultātā ik mēnesi ieturēts vidēji par 12,4 eiro lielāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Pensionāriem tiek prasīts aizpildīt elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā, kur jānorāda informācija par invaliditāti, kas jau ir gan VID, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, kas aprēķina pensijas, rīcībā. Vairāk nekā 800 no šīm personām 2016.gadā ir mirušas un nevarēs izmantot tiesības iesniegt ienākumu deklarācijas, lai saņemtu pārmaksāto IIN.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu