Lauksaimnieki gandarīti par PVN likmes samazināšanu Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas lauksaimnieki ir gandarīti par pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu no 21% līdz 5% Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, pauda lauksaimnieku pārstāvji.

«Esam gandarīti par valdības lēmumu atbalstīt Zemkopības ministrijas un «Zemnieku saeimas» ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa likmi samazināt no 21% līdz 5%,» sacīja biedrības «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš piebilda, ka valdība ir ieklausījusies Latvijas dārzeņu, augļu un ogu audzētāju problēmās un pastāv cerība, ka tirgus situācija vietējiem ražotājiem uzlabosies, pieaugs Latvijas produktu konkurētspēja, mazināsies «pelēkā tirgus» daļa minētajās nozarēs, un patērētāji arvien vairāk iegādāsies vietējos produktus.

Lazdiņš arī pauda cerību, ka arī Saeimas deputāti atbalstīs PVN likmes samazināšanu attiecīgajiem produktiem, kas lauksaimniekiem ir tik būtiski.

Arī biedrības «Latvijas dārznieks» valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka PVN likmes samazināšana Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām varētu mazināt augsto ēnu ekonomikas īpatsvaru dārzeņu nozarē un vērtējama pozitīvi.

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, nosakot samazināto 5% likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un kartupeļiem.

Līdz ar grozījumiem likumā tiek ieviesta PVN samazinātā likme 5% apmērā tādām pārtikas produktu piegādēm, kas ir svaigi augļi ogas un dārzeņi, tostarp mazgāti, mizoti, lobīti, griezti, un fasēti, bet nav termiski apstrādāti vai kā citādi apstrādāti, piemēram, saldēti, sālīti, kaltēti.

Lai nebūtu neskaidrību, likumam izveidots jauns pielikums, kurā uzskaitīti augļi, ogas un dārzeņi, kam no nākamā gada būs jāpiemēro pazeminātā 5% PVN likme.

PVN samazināto 5 procentu likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem plānots ieviest uz laiku no 2018.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Par grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā vēl ir jālemj Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu