Kopbudžeta ieņēmumi šogad astoņos mēnešos pieauguši par 6,5%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad astoņos mēnešos bija 6,428 miljardi eiro, kas ir par 392,1 miljonu eiro jeb 6,5% vairāk nekā attiecīgajā laikā pērn, pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Ieņēmumu kāpumu sekmēja ekonomikas izaugsme, tostarp algu un privātā patēriņa pieaugums. «Jāizceļ iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu palielinājums par 96 miljoniem eiro jeb 9,7%, veidojot 1,084 miljardus eiro. Sekmīga bijusi arī IIN ieņēmumu plāna izpilde, kas šā gada astoņos mēnešos bija 102,8%, virsplāna ieņēmumiem esot 29,6 miljoni eiro. Arī ieņēmumi no sociālās apdrošināšanas iemaksām un solidaritātes nodokļa kopā nodrošināja būtiski augstākus ieņēmumus. Kopbudžetā šie ieņēmumi bija 1,51 miljards eiro, salīdzinot ar iepriekšējā gada astoņu mēnešu periodu, palielinoties par 117,5 miljoniem eiro jeb 8,4%, kamēr ieņēmumu plāns šiem nodokļiem kopumā tika izpildīts par 101,6%, virsplāna ieņēmumiem esot 23,5 miljonu eiro apmērā,» informēja FM.

Pēc ministrijā vēstītā, būtisks kāpums vērojams arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem. PVN ieņēmumi šā gada astoņos mēnešos bija 1,399 miljardi eiro un, salīdzinot ar iepriekšējā gada astoņiem mēnešiem, tie palielinājušies par 94,5 miljoniem eiro jeb 7,2%. PVN ieņēmumu plāns izpildīts 99,9% apmērā. Savukārt ieņēmumi no akcīzes nodokļa šā gada astoņos mēnešos bija 587,7 miljoni eiro, kas ir par 29,1 miljonu eiro jeb 5,2% vairāk. Uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) ieņēmumiem (297,2 miljoni eiro) bijis 6,8 miljoni eiro jeb 2,4% pieaugums. Akcīzes nodokļa un UIN ieņēmumi iekasēti atbilstoši plānotajam, veidojot arī virsplāna ieņēmumus attiecīgi 5,5 miljonu eiro un 1,2 miljonu eiro apmērā.

«Lai gan kopumā akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns izpildījās, tā atsevišķās pozīcijās bija vērojama neizpilde. Lielāka neizpilde bija akcīzes nodoklim tabakas produktiem, šā gada astoņos mēnešos ieņēmumi bijuši par 8,9 miljoniem eiro jeb 6,7% mazāki, nekā plānots, kas skaidrojams ar tabakas izstrādājumu patēriņa apmēra samazinājumu. Jāatzīmē, ka arī nenodokļu ieņēmumiem šā gada astoņos mēnešos novērots pieaugums. Ne-nodokļu ieņēmumi kopbudžetā bija 413,6 miljoni eiro un tie, salīdzinot ar 2016.gada astoņu mēnešu periodu, palielinājušies par 25,2 miljoniem eiro jeb 6,5%. Salīdzinot ar plānoto, nenodokļiem tomēr vērojama plāna neizpilde, jo mazāki, nekā plānots, bijuši ieņēmumi no nodevas par valsts sniegto nodrošinājumu un juridiskajiem un citiem pakalpojumiem, ieņēmumi no nodevas par naftas produktu drošības rezervju uzturēšanu, kā arī dividendēm. Mazāki ieņēmumi no dividendēm ir skaidrojami ar valdības pieņemtajiem lēmumiem atļaut atsevišķām kapitālsabiedrībām nemaksāt dividendes no pagājušā gada peļņas,» skaidroja FM.

Konsolidētā kopbudžeta izdevumi šā gada astoņos mēnešos bija 6,06 miljardi eiro, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, palielinoties par 273,9 miljoniem eiro jeb 4,7%. Visstraujākais kāpums vērojams kapitālajiem izdevumiem, kas, salīdzinot ar 2016.gada astoņiem mēnešiem, palielinājušies par 137,7 miljoniem eiro jeb 43,3%, veidojot 455,8 miljonus eiro. Būtiskākais kapitālo izdevumu palielinājums ir pašvaldību budžetā, kur šie izdevumu auguši par 95 miljoniem eiro jeb 64,8%. Tāpat strauji pieaug izdevumi Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanai, kā arī pamatfunkciju izdevumiem redzams būtisks pieaugums. Atlīdzības izdevumi kopbudžetā bija 1,456 miljardi eiro, kas ir par 126,7 miljoniem eiro jeb 9,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Nozīmīgākais izdevumu palielinājums vērojams iekšējās un ārējās drošības struktūru finansēšanā, kā arī pašvaldībās.

«Atzīmējami pieaugošie izdevumi sociālajiem pabalstiem, salīdzinot ar 2016.gada astoņu mēnešu periodu, tie palielinājušies par 85,3 miljoniem eiro jeb 4,7%, veidojot 1,885 miljardus eiro. Sociālo pabalstu izdevumu kāpumu sekmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas pieaugums un izdevumu pieaugums pensijām saistībā ar 2016.gada oktobrī veikto indeksāciju. Vērā ņemams palielinājums vērojams arī izdevumiem precēm un pakalpojumiem. Preču un pakalpojumu izdevumi bija 797,7 miljoni eiro un, salīdzinot ar 2016.gada astoņiem mēnešiem, izdevumi palielinājušies par 69,5 miljoniem eiro jeb 9,5%. Preču un pakalpojumu izdevumu kāpums skaidrojams ar izdevumu pieaugumu Nacionālajos bruņotajos spēkos un pašvaldībās. Vienlaikus mazāki nekā pērn astoņu mēnešu periodā bijuši izdevumi tādās pozīcijās kā procentu izdevumi un iemaksas ES budžetā, kas kopbudžetā samazinājušās attiecīgi par 13,6 miljoniem eiro jeb 5,7% un 10,7 miljoniem eiro jeb 7%. Visstraujākais samazinājums vērojams izdevumiem subsīdijām un dotācijām, salīdzinot ar 2016.gada astoņu mēnešu periodu, tās samazinājušās par 123,8 miljoniem eiro jeb 10,3%. Tas skaidrojams galvenokārt ar mazākiem valdības iestāžu maksājumiem komersantiem par ES fondu projektu īstenošanu, ko ietekmēja 2007. līdz 2013.gada ES fondu plānošanas perioda projektu noslēgšanās,» informēja FM.

Pēc ministrijā vēstītā, konsolidētajā kopbudžetā šā gada astoņos mēnešos bijis 367,8 miljonu eiro pārpalikums, augustā vien līdz ar straujāku ieņēmumu kāpumu palielinoties par 74,2 miljoniem eiro. Janvārī-augustā konsolidētajā kopbudžetā vērojams nozīmīgs nodokļu ieņēmumu kāpums. Kopbudžetā nodokļi šogad līdz augusta beigām iekasēti 5,235 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2016.gada astoņu mēnešu periodu, kopbudžetā nodokļu ieņēmumi palielinājušies par 364,8 miljoniem eiro jeb 7,5%.

«Ņemot vērā darba samaksas līmeņa pieaugumu, kas nodrošināja labākus darbaspēka nodokļu ieņēmumus, nodokļu ieņēmumu plāns izpildīts 101,2% apmērā, tādējādi nodokļu ieņēmumi bija 63,4 miljoni eiro virs plānotā. Pārējās ieņēmumu pozīcijas kopbudžetā astoņos mēnešos kopumā veidoja ieņēmumu palielinājumu vien par 27,3 miljoniem eiro jeb 2,3%. Vienlaikus līdz ar intensīvāku ES fondu projektu īstenošanu straujāk palielinājušās tādas izdevumu pozīcijas kā kapitālie izdevumi un kārtējie izdevumi. Konsolidētā kopbudžeta izdevumi šā gada astoņos mēnešos bija 6,06 miljardi eiro un, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, palielinājās par 273,9 miljoniem eiro jeb 4,7%. Pērn astoņu mēnešu periodā kopbudžetā bija par 118,2 miljoniem eiro mazāks pārpalikums. Vienlaikus jāņem vērā, ka arī vēsturiski līdz pat gada nogalei kopbudžetā veidojies pārpalikums, bet pēdējos gada mēnešos, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetā, kopbudžetā veidojies finansiālais deficīts,» klāstīja FM

Vispārējās valdības budžeta deficīts 2017.gadam prognozēts 1,1% no apmērā no iekšzemes kopprodukta jeb 289,3 miljoni eiro (pēc EKS 2010 metodoloģijas).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu