Ne tikai Latvijā! Lietuvā sviests par 74% dārgāks nekā pirms gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sviesta cenas augušas ne tikai Latvijā. Kaimiņvalstī Lietuvā šā gada augustā tās bijušas par apmēram 74% lielākas nekā pirms gada.

Lietuvas Lauksaimniecības produkcijas un pārtikas produktu informācijas sistēmas dati liecina, ka Lietuvas piena pārstrādātāji augustā pārdevuši saldkrējuma sviestu ar tauku saturu 82% vidēji par 5,61 eiro kilogramā (bez pievienotās vērtības nodokļa), un šī cena bijusi par 73,8% lielāka nekā pagājušā gada augustā.

Savukārt citu valstu tirgos Lietuvas sviests augustā pārdots vidēji par 5,89 eiro kilogramā, un tas bijis par 67,4% vairāk nekā pagājušā gada augustā.

Saskaņā ar Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016.gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017.gada martā - 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.

Šovasar sviesta cena pasaules tirgū sasniedza augstu līmeni. Taču Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks mēneša sākumā prognozēja, ka sviesta cenu burbulis drīzumā plīsīs, kā rezultātā cenas varētu atkal sarukt.

«Agrāk vai vēlāk sviesta cenu burbulis plīsīs, un, ja tajā brīdī citu produktu cenas nemainīsies, pieļaujams arī piena iepirkuma cenas kritums,» aģentūrai LETA teica Šolks. Patlaban gan nav iespējams prognozēt, kad sviesta cena sāks sarukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu