40% iedzīvotāju raizējas par spēju apmaksāt savu vai savu bērnu izglītību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā 40% iedzīvotāju raizējas par spēju apmaksāt savu vai savu bērnu izglītību, aģentūrai LETA pavēstīja apdrošināšanas kompānijas «Ergo» komunikācijas vadītāja Agnese Grīnberga, atsaucoties uz «Ergo Drošības indeksa» pētījuma rezultātiem.

Viņa arī norādīja - lai gan šis rādītājs kopš pirmā pētījuma 2014.gadā ir nedaudz uzlabojies, tas joprojām saglabājas augsts, it īpaši ģimenēs ar bērniem. Lielākā daļa jeb 64 % no visiem aptaujātajiem, kuri pauduši raizes par iespējām segt izdevumus par izglītību, bijuši nepilngadīgu bērnu vecāki.

«Daudzās ģimenēs brīdis, kad bērni sāk studiju gaitas, ir satraukuma pilns laiks. Pozitīvie mirkļi par to, ka jaunais cilvēks sper pirmos soļus savā lielajā dzīvē, mijas ar raizēm, vai vecāki spēs segt studiju izmaksas. Mūsdienās studijas maksā no pusotra līdz pat 12 000 eiro gadā, un tikai nedaudziem jauniešiem ir iespēja saņemt augstāko izglītību bez maksas, pretendējot uz valsts budžeta vietām augstskolā. 2016.gadā «Ergo» veiktās aptaujas rezultāti apliecināja, ka puse ģimeņu nespēj apmaksāt bērnu mācību maksu augstskolā, un tikai 12% aptaujāto vecāku norādīja, ka veido uzkrājumus bērnu studiju apmaksāšanai augstskolā,» sacīja «Ergo» valdes locekle Baltijas valstīs Ingrīda Ķirse.

Viņa arī atzīmēja, ka daudziem iedzīvotājiem stimuls uzkrājumu veidošanai ir valsts noteiktie nodokļu atvieglojumi, taču ir jāņem vērā, ka atbilstoši izmaiņām likmos no nākamā gada, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu no veiktajām iemaksām par dzīvības apdrošināšanu, līgums būs jāslēdz vismaz uz 10 gadiem. «Šīs izmaiņas neattieksies uz iepriekš noslēgtiem apdrošināšanas līgumiem, proti, līdz gada beigām iedzīvotāji var slēgt dzīvības apdrošināšanas līgumus arī uz pieciem gadiem un nākamajos gados izmantot iespēju saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, iesniedzot deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā,» sacīja Ķirse.

«Ergo Drošības indeksa» pētījumā dati tiek iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā tajā aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji katrā Baltijas valstī vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu