Kopējais investīciju apjoms komercīpašumā Baltijas valstīs pirmajā pusgadā ir 511 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Kopējais investīciju apmērs nekustamajā komercīpašumā Baltijas valstīs 2017.gada pirmajā pusgadā sasniedza 511 miljonus eiro, paliekot 2016.gada pirmā pusgada rādītāju līmenī, aģentūru LETA informēja nekustamo īpašumu konsultāciju kompānija «Colliers International» («Colliers»).

Šīs investīcijas ietver komercīpašumus, kuru pārdošanas cena pārsniedz 0,4 miljonus eiro, izņemot attīstības projektus un zemes iegādi.

Lietuva pašlaik ieņem vadošo pozīciju komerciālā nekustamā īpašuma investīciju apjoma ziņā ar 260 miljoniem eiro. Tai seko Igaunija ar 194 miljoniem eiro un Latvija ar 57 miljoniem eiro.

Kopējais investīciju apjoms Baltijas valstīs 2017.gada pirmajā pusgadā ir nedaudz samazinājies - par 2,4%, salīdzinot ar 523 miljoniem 2016.gada pirmajā pusgadā.

«Colliers» informē, ka šā gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības segments piesaistīja lielāko investīciju daļu (43%), pieaugot no 34% 2016.gada pirmajā pusgadā. Tas bija lielākais investīciju veicinātājs visās trijās Baltijas valstīs pirmajā pusgadā.

Pēc «Kesko Senukai» loģistikas centra pārņemšanas Kauņā 2016.gadā ASV fonds «CPA:17 - Global», ko pārvalda uzņēmums «W. P. Carey Inc.», ievērojami paplašināja savu ieguldījumu portfeli, pārņemot 11 «Kesko Senukai» veikalus un loģistikas īpašumu Lietuvā. Turklāt Latvijā un Igaunijā tika iegādāti septiņi DIY veikali, kuru kopējā darījumu vērtība bija 127 miljoni eiro un kas tika īstenots, pārņemot 70% «Baltic Retail Properties» daļu. Citi ievērojami darījumi mazumtirdzniecības segmentā iekļāva «Sportland LT» mazumtirdzniecības un administratīvo telpu iegādi Ģedimina avēnijā 20, Viļņā, un uzņēmuma «EfTEN Capital» hipermārketa «Narva Prisma» pārdošanu Francijas aktīvu pārvaldības uzņēmumam «Corum».

Investīcijas biroju segmentā veidoja otru lielāko investīciju darījumu apjoma daļu Baltijas valstīs pirmajā pusgadā, un kopā tie veido 28% no kopējā apjoma. Ievērojami darījumi biroju segmentā bija «Eastnine» iegādātais «Vertas» biznesa centrs, «Technopolis» iegādātais «Penta» biznesa centrs, kas atrodas būvniecības stadijā, un «Baltic Horizon» iegādātais «Duetto I» biznesa centrs Viļņā, «Colonna» iegādātā biroju ēka Hobujaama 4 Tallinā, un biroja ēkas «Ostas skati» iegāde Rīgā.

Ar kopējo apmēru 111 miljoni eiro investīcijas rūpnieciskajā/noliktavu īpašumā veidoja trešo lielāko darījumu apjomu daļu 2017.gada pirmajā pusgadā. «East Capital Baltic Property Fund III», kuru pārvalda «East Capital», paziņoja par nolīguma parakstīšanu par Nehatu loģistikas parka iegādi Tallinā no loģistikas un industriālā parka operatora VGP (darījums tiks pabeigts pēc Igaunijas konkurences padomes apstiprinājuma). Vēl viens industriālo projektu investīciju darījums bija «Rimi» loģistikas centra pārņemšana Vievē, Lietuvā.

Vidējais darījumu apmērs tirgū 2017.gada pirmajā pusgadā bija četri miljoni eiro, salīdzinot ar 3,5 miljoniem eiro 2016.gada pirmajā pusgadā. Vidējā darījumu apjoma pieaugumu «Colliers» izskaidro ar lielu tādu darījumu skaitu un apjomu, kas 2017.gada pirmajā pusgadā pārsniedza 10 miljonus eiro (aptuveni 64% kopējā apmēra). Tajā pašā laikā aptuveni 78% kopējā darījumu skaita 2017.gada pirmajā pusgadā bija mazāk nekā triju miljonu eiro vērtībā.

Šā gada pirmajā pusgadā ienesīgums pieredzēja lejupslīdi visos komercīpašuma segmentos Baltijas valstīs, samazinoties par aptuveni 20-25 bāzes punktiem, - tā cēlonis bija lēts finanšu kapitāls, investīciju kategorijas objektu trūkums un liela investoru apetīte.

2017.gada otrajā pusē tiek sagaidīts, ka investīciju tirgus saglabāsies aktīvs, jo lielākajai daļai investoru ir pieejams kapitāls un viņi pastāvīgi meklē labas naudas plūsmas iespējas. Pēc rekordlielā 2015.gada apjoma un aktīvā 2016.gada «Colliers» paredz, ka kopējais darījumu apjoms 2017.gadā pārsniegs vienu miljardu eiro, tādējādi saglabājoties iepriekšējā gada līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu