Biržu indeksi pārsvarā kāpj, naftas cenas un ASV dolāra vērtība pieaug

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien lielākoties pieauga, indeksam «Dow Jones Industrial Average» sasniedzot jaunu rekordu, un palielinājās arī ASV dolāra vērtība pēc tam, kad ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) nolēma saglabāt bāzes procentlikmi nemainīgu, bet nenoliedza iespējamību to paaugstināt decembrī.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro un britu mārciņas vērtības pret ASV dolāru kritās, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās.

ASV centrālā banka FRS noslēdza divu dienu sanāksmi ar jau gaidāmiem paziņojumiem, ka tā saglabās bāzes procentlikmi nemainīgu un pakāpeniski izbeigs pēckrīzes ekonomikas stimulēšanas programmu.

Tomēr ziņa, ka FRS varētu decembrī paaugstināt bāzes procentlikmi, palielināja Finanšu ministrijas obligāciju ienesīgumu, paceļot akciju cenas tādām bankām kā «JPMorgan Chase» un «Bank of America» un izraisot ASV dolāra vērtības kāpumu pret citām valūtām.

«BK Asset Management» eksperte valūtu kursu lietās Keitija Liena nosauca FRS lēmumu par «nepārprotami kareivīgu» atbalstu ASV dolāram.

«FRS uzskatīja, ka viesuļvētras nemainīs ekonomikas vispārējo kursu, jo tēriņi palielinās mērenā tempā, investīcijas palielinājās un darbaspēka aktivitāte nostiprinājās,» paziņoja eksperte.

«Lai gan jaunākie ekonomikas ziņojumi neuzrāda šos uzlabojumus, mēs nevaram pazemināt FRS lielākoties pozitīvo prognozi.»

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī trešdien pieauga par 0,93 dolāriem līdz 50,41 ASV dolāram par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī Londonas biržā palielinājās par 1,15 dolāriem līdz 56,29 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss «Dow Jones Industrial Average» trešdien pieauga par 0,2% līdz 22 412,59 punktiem, indekss «Standard & Poor's 500» kāpa par 0,1% līdz 2508,24 punktiem, bet indekss «Nasdaq Composite» samazinājās par 0,1% līdz 6456,04 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 trešdien kritās par 0,1% līdz 7271,95 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 pieauga par 0,1% līdz 12 569,17 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0,1% līdz 5241,66 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru trešdien samazinājās no 1,1994 līdz 1,1898 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret dolāru saruka no 1,3521 līdz 1,3495 dolāriem par mārciņu, bet dolāra kurss attiecībā pret jenu pieauga no 111,60 līdz 112,15 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu