Jūrmalas dome izkārtojusi izdevīgu darījumu «Saskaņai» pietuvinātajam uzņēmējam Teilānam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Jūrmalas dome izkārtojusi izdevīgu darījumu «Saskaņai» pietuvinātajam uzņēmējam Ērikam Teilānam. Pašvaldība skaidro, ka bijusi spiesta biznesmenim atdod daļu priežu meža, jo pāri Lielupei ieplānots tilts, un pievedceļi ietu gar pašreizējo Teilāna īpašumu, kas pašvaldībai vajadzīgi. Tomēr steiga, kādā darījums veikts, opozīcijas deputātiem liek apšaubīt «Saskaņas» un ZZS atbalstītā lēmuma godīgumu.

Jūrmalas dome uz sēdi ceturtdienā sanāk saspringtā gaisotnē. Mērs Gatis Truksnis ir redzami aizkaitināts, un kādreizējo Jūrmalas aizsardzības biedrības līderu, tagad opozīcijā sēdošo deputātu jautājumi domes priekšsēdētāja līdzsvaru satricina.

Sēdē kā pēdējais ielikts jautājums par kādu zemes gabalu apmaiņu. Īpašumiem nav norādītas adreses. Tomēr darījums ir īpašs. Dome grib iegūt pamestu teritoriju netālu no kapsētas Jaundubultos, pretī šīs zemes īpašniekam dodot priežu mežu Dzintaros labā vietā ar labu infrastruktūru.

Ekskluzīvā darījuma ieguvējs ir Ēriks Teilāns. Rīgas mēra Nila Ušakova ārštata padomnieks ekonomikas jautājumos. Viņš vairāk nekā 3 hektāru lielo bijušā zaļumsaimniecības kombināta zemi bija iegādājies treknajos gados, lai celtu daudzdzīvokļu mājas. Sākās krīze un nekāda celtniecība nenotika. Zemi pērkot Teilāns zināja, ka šeit perspektīvā plānots tilts. Tagad uzņēmējs pieprasa pašvaldībai, vai nu apgrūtinājumu noņemt, izpirkt visu zemi vai dot vietā līdzvērtīgu īpašumu.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe(ZZS): «Es šo lēmumu atbalstīšu, jo esmu krustām šķērsām šim jautājumam piegājusi klāt un izlasījusi, izanalizējusi. Manuprāt, tur nekā nepareiza nav. Ja cilvēks ir izteicis vēlmi un mums ir gan stratēģijas plānā līdz 2030. gadam, gan Jūrmalas pilsētas stratēģijas plānā, gan Satiksmes ministrijas stratēģijas plānā ir paredzēta nākotnē tilta būvniecība, tad, kamēr mums nav piespiedu kārtā maiņas ceļā jādod vai jāpiešķir šī zeme, mēs varam to laikus izdarīt.»

Domnieki savu pretimnākšanu Teilānam skaidro ar visai Jūrmalai svarīgo maģistrāli un jauno tiltu, kas mazināšot sastrēgumus. Dome gan tilta būvniecībai nav pietuvojusies ne par soli, nekādi jauni lēmumi nav pieņemti piecus gadus.

Teilāna īpašums novērtēts par vairāk nekā miljonu eiro. Pretī dome dod nepilnu hektāru tādā pašā vērtībā priežu mežā netālu no arhitekta un mecenāta Kristapa Morberga košās vasarnīcas. Vēl līdz pagājušajam gada būvēt šajā mežā nebija atļauts. Bet tad martā dome mainīja zonējumu daļā meža.Pašvaldības vadītājs avīzē būvniecību pamatoja ar sabiedrības vajadzībām. Šeit būšot jauns ar kurortoloģiju saistīts medicīnas centrs. Tagad domnieki par saviem gadu senajiem solījumiem aizmirsuši. Viņi raidījumam norāda, ka neko nezina par šo jautājumu, norādot, ka lēmums nav bijis.

Par Teilānam izdevīgo darījumu balsoja visi domnieki no ZZS un Saskaņas. Pret bija Nacionālās apvienības un no «Tev, Jūrmalai» un Jaunās konservatīvās partijas saraksta ievēlētie deputāti. Viņi savu lēmumu pamato ar vēlmi uzcelt tiltu, kā arī ar to, ka likumprojekts jau izgājis cauri komisijām.

Uzņēmējam Teilānam savā bijušajā īpašumā jānojauc grausti un jādzēš hipotēka, jo zeme Jaundubultos ieķīlāta bankā par nepilniem 5 miljoniem. Tikai tad maiņas darījums skaitīsies pabeigts. Taču atklāts ir jautājums, ko pašvaldība darīs ar savā īpašumā iegūto Teilāna īpašumu, no kura tiltam un pievedceļiem vajadzīgi vien 16 %.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu