VID prognozē lielu nodokļu parādnieku atsaucību parādu mazināšanas pasākumam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Atbalsta pasākumam, kas paredz nokavējuma un soda naudas pilnīgu dzēšanu ar nosacījumu, ka ne vēlāk kā līdz 2019.gada 31.decembrim tiek samaksāts nodokļu pamatparāds, varētu pieteikties apmēram 25 000 uzņēmumu un privātpersonu, prognozēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Lai nodokļu maksātājiem atvieglotu radušos nodokļu parāda slogu, laikā no 2017.gada 1. oktobra līdz 31.decembrim ikviens, kam izveidojies nodokļu parāds var pieteikties VID atbalsta pasākumam. Atbalsta pasākums paredz nokavējuma un soda naudas pilnīgu dzēšanu ar nosacījumu, ka ne vēlāk kā līdz 2019.gada 31.decembrim tiek samaksāts nodokļu pamatparāds. Šī iespēja atteicas gan uz privātpersonām, gan uzņēmumiem.

Saskaņā ar Nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai paredzētā atbalsta likuma anotāciju, budžeta ieņēmumi nodokļu atbalsta rezultātā plānoti 33 miljonu eiro apmērā gadā.

Kopējais nodokļu parāda apjoms kopš 2013.gada maija ir praktiski nemainīgs, paliekot aptuveni 1,4 miljardu eiro apmērā. Neliela parāda samazināšanās tendence vērojama kopš 2016.gada beigām, uz šā gada 1.augustu parāds bija 1,365 miljardi eiro.

VID norādīja, ka nodokļu atbalsta pasākuma dalībnieku skaitu precīzi prognozēt ir grūti, ņemot vērā, ka šāda veida pasākums notiek pirmo reizi - šis pasākums kardināli atšķiras no 2012.gadā uzsāktās programmas saskaņā ar Nodokļu atbalsta likumu gan pieteikšanās kritēriju un atbalsta parāda noteikšanas ziņā, gan samaksas termiņu un dzēšamo summu ziņā.

«Šobrīd prognozējam, ka skaitliski lielākā dalībnieku daļa būs fiziskas personas. Uz 1.augustu VID uzskaitē bija ap 45 000 nodokļu parādnieku-fizisku personu, kas varētu pretendēt uz dalību programmā. Vērtējot potenciālo programmas dalībnieku vidējo parāda apmēru kontekstā ar budžeta ieņēmumu prognozes veiksmīgu izpildi, un pieņemot, ka lielāka aktivitāte dalībai programmā varētu būt mazāko parādu segmentā, rēķināmies, ka dalībai programmā VID varētu saņemt ap 25 000 iesniegumu,» informēja VID.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Saeima 27.jūlijā galīgajā lasījumā pieņēma atbalsta likumu nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai, kas paredz dzēst uzkrātās nokavējuma un soda naudas par nodokļu parādiem.

Finanšu ministrijā skaidroja, ka jaunās normas sniegs atbalstu nodokļu maksātājiem, kā arī palīdzēs kompensēt valsts budžeta ieņēmumu samazināšanos, ieviešot plānotās nodokļu izmaiņas. Ar likumprojektu tiek risināti tādi jautājumi kā ēnu ekonomikas mazināšana un nodokļu nomaksas veicināšana.

Likumprojekts paredz ieviest atbalstu nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai uz diviem gadiem, nosakot, ka nodokļu maksātājam, samaksājot nodokļa pamatparādu, 21 dienas laikā pēc pilnas nodokļa pamatparāda summas nomaksas tiek dzēsta ar nodokļu parādu saistītā nokavējuma nauda un soda nauda, ja tāda ir aprēķināta.

Atbalsts nodokļu maksātājam ir paredzēts uz visiem nodokļu veidiem, kas ieskaitāmi valsts budžetā un ko administrē VI

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu