VID piekritis uzrādīt ar «oligarhu lietu» saistītos materiālus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātiem tiks uzrādīti ar «oligarhu lietu» saistītas, pašlaik izbeigtas lietas izmeklēšanas materiāli, šodien komisijas sēdē apliecināja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe.

Sākotnēji VID bija informējis komisiju, ka šos materiālus ir gatavs nodot atbildīgajam prokuroram, bet ne komisijai. Tomēr, izvērtējot normu samērīgumu, deputātiem tiks ļauts iepazīties ar šiem materiāliem uz vietas darbinieku klātbūtnē.

Komisijas sēdē netika tieši minēts, par kuru izbeigtu lietu tiek runāts, tomēr TV3 raidījums «Nekā personīga» 10.septembrī vēstīja, ka Finanšu policija 2015.gadā izbeidza pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas lietu saistībā ar politiķa Aināra Šlesera mājas celtniecību. Raidījuma rīcībā esot Finanšu policijas lēmums par krimināllietas izbeigšanu, taču tas nepārliecinot, ka «krāpšanās ar nodokļiem nenotika vai vismaz nebija nodoms valstij nodarīt zaudējumus».

Situācija sākās ar to, ka Šleseru ģimenei piederošs SIA «Avadel» vērsās VID un pieprasīja atmaksāt vairāk nekā 225 000 pievienotās vērtības nodokli, kas firmai radies par šo ēku būvniecības un apsaimniekošanas darbiem. Tomēr VID radās aizdomas, ka Šlesers, ceļot savu privātmāju, cenšas valstij nenomaksāt visus nodokļus, tāpēc dienests sāka auditu uzņēmumā. VID darbinieki bija pārliecināti, ka firmai nav tiesības uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu, jo ēku īpašumtiesības nepieder kompānijai, bet Šleseru ģimenei, vēstīja raidījums.

Tomēr VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova 2010.gada novembra beigās administratīvo lietu izbeidza. Viņa atcēla inspektoru lēmumu, jo esot uzradušies jauni svarīgi dokumenti. Tas deva tiesības SIA «Avadel» atgūt visu PVN atmaksu no valsts budžeta, norādīja «Nekā personīga».

Lietā jauns pagrieziens esot noticis līdz ar viesnīcā «Rīdzene» noklausītajām sarunām. Tajās esot dzirdams, ka steigā top jauni līgumi, ka Šleseru ģimene nomās mājas no «Avadel» un nākotnē grasās tās nopirkt. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji domā, ka līgumi slēgti ar atpakaļejošu datumu, skaidroja raidījums.

KNAB no oligarhu lietas izdalīto kriminālprocesu nosūtīja VID Finanšu policijas pārvaldei, un tā sāka izmeklēšanu par kompānijas «Avadel» amatpersonu iespējamo izvairīšanos no PVN nomaksas un krāpšanu organizētā grupā. Taču nepilnus divus gadus vēlāk, 2015.gada 30.decembrī, lieta tika izbeigta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu