Martinsonu tur aizdomās par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ar politiķiem saistītais uzņēmējs Māris Martinsons šovasar atzīts par aizdomās turēto jaunā kriminālprocesā par organizētas grupas, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem dokumentiem, raksta laikraksts «Diena».

Jaunais kriminālprocess sākts saistībā ar vairākām būvfirmām, tostarp SIA «Velve», SIA «ModulsRīga» un SIA «Moduls interjers», kuras ir valsts un pašvaldību, īpaši Rīgas, kopumā miljonos lēšamu iepirkumu regulāras uzvarētājas.

Lēmumu par jauna kriminālprocesa sākšanu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Juris Ločmelis pieņēmis 22.jūnijā, sadalot Finanšu policijas pirms trim gadiem sākto lietu, kuras ietvaros 2014.gada vasarā notika kratīšanas vairākās būvfirmās un Martinsona aizturēšana. Jaunais kriminālprocess nosūtīts Finanšu policijai izmeklēšanas turpināšanai.

Pašlaik Martinsons no saiknes ar būvfirmām «Velve», «ModulsRīga» un SIA «Moduls interjers» juridiski ir norobežojies, bet līdz pat 2014.gada 11.septembrim viņš turpināja būt SIA «ModulsRīga» valdes priekšsēdētājs, bet šajā laikā firmas biroja ēkā notika kratīšanas.

Četriem no jaunajā kriminālprocesā iesaistītajiem uzņēmumiem - SIA «ModulsRīga», SIA «Velve», SIA «Mehāniskās sistēmas» un SIA «Volts1» - patlaban ir viens īpašnieks AS «MN Holding», kas caur SIA «Carrington, Hall & Hamburg» pieder kādai Fļuzai Semakai. Viņu saista ģimeniskas saites ar Martinsona advokātu Lauri Leju. Semaka ir Lejas dzīvesbiedres Veronikas Lejas māte. Leja savukārt ir partijas «Vienotība» juriste un kopš jūlija oficiāli kļuvusi par «Vienotības» jaunā priekšsēdētāja, ekonomikas ministra Arvila Ašeradena padomnieci.

Tikai vienā no jaunajā kriminālprocesā iesaistītajiem uzņēmumiem publiski tieši izsekojama saistība ar Martinsona ģimeni - trešdaļa SIA «Moduls interjers» caur firmu «MM investīcijas» saskaņā ar «Lursoft» datiem pieder viņa 24 gadus vecajam dēlam Mārcim Martinsonam un šīs firmas vienīgā valdes locekle ir viņa 20 gadu vecā meita Mona Martinsone. Vēl trešdaļa SIA «Moduls interjers» caur SIA «IVN finance» pieder kādai Maltā reģistrētai kompānijai, kas pilnvarojusi sevi pārstāvēt iepriekšminēto firmu «Carrington, Hall & Hamburg». Savukārt «IVN finance» vienīgā valdes locekle Jekaterina Kotova virknē citu uzņēmumu ir valdes vai padomes locekle vienlaikus ar Martinsonu.

Pērn SIA «Velve» strādājusi ar 30 miljonu eiro apgrozījumu, SIA «ModulsRīga» un SIA «Moduls interjers» pērn strādājušas ar attiecīgi 9,1 miljona eiro un 8,3 miljonu eiro apgrozījumu, SIA «Volts1» strādājusi ar 3,5 miljonu eiro apgrozījumu.

Kā atzīmē laikraksts, «būvnieku lietā», no kuras izdalīts jaunais kriminālprocess, Finanšu policijai un prokuratūrai ir aizdomas par fiktīviem līgumiem un PVN izkrāpšanu dažādos būvdarbos, tostarp vairākos, kas veikti pēc Rīgas domes iepirkumiem. Martinsonu vieno neformālas attiecības ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), kā arī ar partijas «Latvijas attīstībai» politiķiem - viņš ilgstoši kopā ar Edgaru Jaunupu vadījis basketbola klubu «VEF Rīga» un bijis tā sponsors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu