Valdība pieņem noteikumus par portfeļgarantijām uzņēmumu kreditēšanas veicināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ministru kabinets otrdien pieņēma Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos noteikumus par portfeļgarantijām sīko, mazo un vidējo komersantu kreditēšanas veicināšanai.

Ministrijā skaidroja, ka portfeļgarantijas finanšu instrumentā līdzīgi kā individuālo garantiju finanšu instrumentā komersantam tiek sniegts valsts atbalsts garantijas veidā par kredītiestādes sniegtu finanšu pakalpojumu. Komersanta saistību nepildīšanas gadījumā garantija sedz daļu no kredītiestādes zaudējumiem par komersantam neatmaksātu finanšu pakalpojumu. Portfeļgarantijas finanšu instrumentā aizdevumu ar AS «Attīstības finanšu institūcija Altum» («Altum») garantiju komersantam piešķir kredītiestādes un to meitassabiedrības, kuras izvēlas «Altum» atklātā atlasē.

Kad kredītiestāde būs noslēgusi sadarbības līgumu ar «Altum», tā veidos jaunu aizdevumu portfeli, kurā iekļaus finanšu pakalpojumus. Līgumu ar «Altum» varēs slēgt kredītiestāde vai tās meitassabiedrība, kā arī būs iespējams slēgt trīspusēju sadarbības līgumu starp «Altum», kredītiestādi un tās meitassabiedrību vai arī «Altum» varēs slēgt līgumu ar kredītiestādi, tajā skaitā par meitassabiedrības sniegtajiem finanšu pakalpojumiem.

Portfeļgarantijas instrumentā katram individuālajam darījumam saistību nepildīšanas gadījumā tiks segti zaudējumi garantijas apmērā - plānotā garantijas likme ir līdz 70% no finanšu pakalpojuma summas.

Portfeļgarantiju finanšu instrumentā garantijas varēs saņemt par kredītiestādes izsniegtiem aizdevumiem investīciju veikšanai un apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kā arī finanšu līzingu. Investīciju aizdevumu maksimālais termiņš noteikts desmit gadi, līzinga - septiņi gadi, bet apgrozāmiem līdzekļiem - pieci gadi. Maksimālais finanšu pakalpojuma apmērs vienam komersantam ir 250 000 eiro, bet plānotais vidējais darījumu apmērs ir no 75 000 eiro līdz 150 000 eiro. Kredītiestāde aizdevumu portfelī darījumus varēs iekļaut divus gadus, taču noteikumi paredz iespēju vienoties par iekļaušanas termiņa pagarināšanu vēl par diviem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu