Koalīcija par nākamā gada budžeta jautājumiem plāno vienoties līdz nedēļas beigām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Valdošā koalīcija par nākamā gada budžeta jautājumiem plāno vienoties līdz nedēļas beigām, šodien pēc koalīcija partneru sanāksmes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

(Papildināts viss teksts.)

«Tas ieliek koalīciju laika rāmī,» teica premjers. Valdības vadītājs norādīja, ka šodien vēl netika panākta vienošanās par finansējumu demogrāfijas pasākumiem, taču par vairākiem citiem jautājumiem koalīcijai domstarpību neesot. Viņš skaidroja, ka «vairāk vai mazāk» ir vienošanās par prioritātēm, kas arī iepriekš bija plānotas, piemēram, izglītības jautājums.

Partneri sarunas turpinās trešdien, 6.septembrī, bet piektdien, 8.septembrī, iecerēta valdības ārkārtas sēde. Savukārt 7.septembrī būs Demogrāfisko lietu centra sanāksme, lai izvērtētu, kuri pasākumi būtu īstenojami prioritāri ierobežoto līdzekļu situācijā.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka nerunā par 85 miljoniem eiro un skaitļiem, bet gan par to, ka «jāpanāk lūzums daudzbērnu ģimeņu atbalstam».

Arī «Vienotība» neuzskata, ka ir pilnībā panākta vienošanās par partijas prioritātēm budžetā, sacīja politiskā spēka priekšsēdētāja vietnieks Rihards Kozlovskis. «Vienotības» prioritātes nav mainījušās, tās paredz robežas nostiprināšanu, atalgojuma palielināšanu augstākajā izglītībā un zinātnē, kā arī mājokļa iegādes atbalsta programmas īstenošanu.

Pagājušajā nedēļā koalīcijas partneri vēl nespēja vienoties par nākamā gada budžetu, jo nacionālā apvienība demogrāfijas jautājumu risināšanai prasīja ap 85 miljoniem eiro. Tomēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir aptuveni 80 miljoni eiro.

Šodien koalīcija turpināja diskusijas par nākamā gada budžetu. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda, ka demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro.

Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, šī summa paredzēta, lai dubultotu pabalstus par trešo bērnu - no 34,14 eiro līdz 65,86 eiro, bet par ceturto un katru nākamo bērnu - no 50,07 eiro līdz 65,86 eiro. Lielāks finansējums demogrāfijas pasākumu veikšanai varētu tikt novirzīts 2020.gadā.

VL-TB/LNNK uzstāj, ka jāparedz atbalsts 100 eiro apmērā mēnesī par trešo un katru nākamo bērnu ar nosacījumu, ka vismaz trīs bērni ir vecumā līdz 19 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu