Ministrijām uzdod izvērtēt iestāžu apvienošanu, padotībā esošus muzejus nodot KM un neradīt jaunas štata vietas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Šo pirmdien, 28.augustā, notikušajā valdības ārkārtas sēdē ministrijām uzdota virkne uzdevumu, tostarp izvērtēt iestāžu apvienošanu, ministriju padotībā esošus muzejus nodot Kultūras ministrijai (KM), kā arī ministrijām uzdots vairs neradīt jaunas štata vietas, liecina valdības dokumentu vietnē «e-portfelis» pieejamais sēdes protokols.

Minētajā sēdē valdība uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) informatīvo ziņojumu par valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem un to izmantošanu nākamo gadu valsts budžetu izstrādes procesā.

Valdība pieņēma zināšanai, ka, pārskatot ministriju izdevumus, to iekšējos resursos tika rasti līdzekļi 52,5 miljonu eiro apmērā 2018.gadam un 47,62 miljoni eiro 2019.gadam. Šos resursus plānots turpināt izmantot tā piešķiršanas laikā noteiktajiem mērķiem vai arī vidējā termiņā tie tiks novirzīti citiem mērķiem.

Valdības sēdē ministrijām arī tika uzdota virkne uzdevumu. Tostarp Ekonomikas ministrijai (EM) jāsagatavo priekšlikumi par vienotas konkurences un regulācijas iestādes izveides iespējām, lai nodrošinātu valsts budžeta racionālu izmantošanu un administratīvā sloga mazināšanu, kā arī sekmētu konkurences veicināšanu. FM tika uzdots izvērtēt Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas reorganizācijas iespējas, pievienojot to Valsts ieņēmumu dienestam. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) jāizvērtē Dabas aizsardzības pārvaldes struktūras optimizēšana un Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas pievienošana Valsts reģionālās attīstības aģentūrai.

KM sadarbībā ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi tika uzdots izvērtēt iespēju noteikt maksu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem par retranslējamās programmas reģistrēšanu. Tāpat uzdots izstrādāt nepieciešamos normatīvo aktu projektus par ikgadējās valsts nodevas piemērošanu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kuriem ir izsniegta retranslācijas atļauja.

Lai ministrijas atbrīvotu no tām neraksturīgas funkcijas - muzeju darbības un attīstības nodrošināšanas un novērstu valsts budžeta finansēto iestāžu funkciju dublēšanos, - KM sadarbībā ar citām ministrijām ir jāizvērtē iespējas ministriju padotībā esošos muzejus nodot KM, vai arī muzejus vai to atsevišķas filiāles nodot pašvaldību pārziņā.

Veselības ministrijai (VM) tika uzdots līdz gada beigām iesniegt Ministru kabinetā nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, lai veiktu izmaiņas asins donoru kompensāciju izmaksas kārtībā, paredzot, ka donoriem, pēc brīvprātības un labas gribas principa, ir iespēja atteikties no atlīdzības par asins nodošanu.

Iekšlietu ministrijai (IeM) sadarbībā ar pārējām iesaistītajām ministrijām jāsagatavo izvērtējums par Rīcības plānā personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā, paredzēto pasākumu izpildi, nepieciešamības gadījumā iesniedzot priekšlikumus par turpmāko šo pasākumu finansēšanas modeli. Tāpat IeM sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM) jāizvērtē efektīvākais institucionālās pārvaldības modelis vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas un civilstāvokļa aktu reģistrācijas jomā.

Satiksmes ministrijai (SM) uzdots budžeta programmā «Valsts autoceļu fonds» ar 2018.gadu izveidot atsevišķu apakšprogrammu, kurā tiek nodalīts valsts autoceļu pārvaldīšanai paredzētais finansējums. Tāpat SM sadarbībā ar TM jāsagatavo priekšlikumi par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, lai ministriju darbinieku komandējumu izmaksas varētu segt no to valsts kapitālsabiedrību līdzekļiem, kuru darbības jomu ietvaros attiecīgais komandējums ir nepieciešams.

TM uzdots izvērtēt Uzturlīdzekļu garantiju fonda izdevumu straujo pieaugumu, sniedzot priekšlikumus, lai ierobežotu turpmāku izmaksu pieauguma risku no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Savukārt Demogrāfisko lietu centram sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru un Labklājības ministriju (LM) uzdots izvērtēt ar papildu piešķirto finansējumu atbalstīto pasākumu sasaisti ar sasniegtajiem rezultātiem demogrāfijas situācijas uzlabošanā, sniedzot priekšlikumus par demogrāfijas politikas efektivitātes paaugstināšanu. TM sadarbībā ar IeM, VM un FM uzdots izveidot darba grupu rīcības plāna izstrādei tiesu ekspertīžu institūta reformas ieviešanai.

Savukārt visām ministrijām tika uzdots pārskatīt līdzšinējo praksi un turpmāk nepieprasīt jaunas amata vietas, nepieciešamos cilvēkresursus rodot iekšējo procesu efektivizēšanā vai ministrijas ietvaros.

Kā ziņots, izdevumu pārskatīšanas rezultātā ir identificēti pieejamie resursi kopējām valsts prioritātēm 2018.gadam 28,6 miljonu eiro un 2019.gadam 25,4 miljonu eiro apmērā. Papildus tam atbilstoši valdības apstiprinātajam izdevumu pārskatīšanas tvērumam, tai skaitā pārskatot 2014.-2016.gadā piešķirto finansējumu jaunajām politikas iniciatīvām, neatliekamajiem pasākumiem un citiem prioritārajiem pasākumiem, ir identificēti ministriju iekšējie resursi 2018.gadam 52,5 miljonu eiro un 2019.gadam - 47,6 miljonu eiro apmērā.

Izdevumu pārskatīšanas rezultātā identificētos iekšējos finanšu resursus nozaru ministrijas jau izmanto vai vidējā termiņā izmantos nozares aktuālo prioritāšu finansēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu