Latvijai augsta vieta Šveices institūta veidotā naudas atmazgāšanas risku novēršanas indeksā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Bāzeles Pārvaldības institūts Latviju ir ierindojis 14.vietā naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku novēršanas indeksā.

Indeksā institūts sniedz vērtējumu par valsts riskiem saistībā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu. Tajā galvenā uzmanība ir pievērsta nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas sistēmu novēršanai un citiem saistītiem faktoriem, piemēram, finanšu pārredzamībai un tiesu efektivitātei.

Ekspertu augstāko vērtējumu šogad ir saņēmusi Somija, kurai seko Lietuva un Igaunija. Savukārt augstākie naudas atmazgāšanas un korupcijas finansēšanas riski tiek saskatīti Irānā un Afganistānā.

Irānai reitingā piešķirti 8,6 punkti, Afganistānai - 8,38, Gvinejai-Bisavai - 8,35, Krievijai - 6,2 punkti un 83.vieta, Ungārijai un Itālijai - 5,41 punkts un dalīta 53.vieta, kas ir sliktākais rādītājs Eiropas Savienībā, ASV - 4,85 punkti un 31.vieta, Vācijai - 4,78 punkti un 26.vieta, Latvijai - 4,44 punkti, Igaunijai - 3,83, Lietuvai - 3,67, bet Somijai - 3,04 punkti.

Gada laikā Latvija ir uzlabojusi savas pozīcijas Bāzeles Pārvaldības institūta veidotajā naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku reitingā - pērn Latvija tika ierindota 28.vietā.

Savukārt «līderu grupā» izmaiņas pēdējā laikā nav notikušas - Somija reitingā novērtēta visaugstāk jau ceturto gadu, bet Lietuva un Igaunija arī pērn ieņēma otro un trešo vietu.

Reitings tiek veidots, balstoties uz kopumā 14 publiski pieejamiem informācijas avotiem, tajā skaitā Finanšu darījumu darba grupas (FATF), Finanšu slepenības indeksa, «Transparency International», Pasaules Bankas, Pasaules Ekonomikas foruma un citu datiem. Pasaules valstis tiek salīdzinātas pēc kopumā pieciem rādītājiem - naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riskiem, finanšu sektora caurspīdīguma publiskā sektora caurspīdīguma, korupcijas un politiskajiem riskiem.

Bāzeles Pārvaldības institūts ir neatkarīgs bezpeļņas kompetences centrs, kas specializējas korupcijas novēršanā un valsts pārvaldē, korporatīvās pārvaldības un atbilstības nodrošināšanā, naudas atmazgāšanas apkarošanā, krimināltiesību īstenošanā un nozagto līdzekļu atgūšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu