Parādnieku skaits VID turpina pieaugt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzņēmumu skaits, kuri ir parādā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) turpina pieaugt. Kopš maija ir arī palielinājies fizisko personu, kas veikušas saimniecisko darbību, parādnieku skaits VID, liecina Kredītinformācijas biroja (KIB) datu arhīvs.

Pašlaik KIB datu bāzē ir atspoguļota informācija par 44 000 uzņēmumu un virs 6000 privātpersonu parādsaistībām pret VID ar kopējo nodokļu parādu valstij virs 1,1 miljarda eiro.

«Kopš maija nodrošinām VID nodokļu parādu monitoringu, kas nozīmē, ka tagad arī mūsu datu bāzē ir iespējams pārbaudīt to, vai uzņēmums vai privātpersona ir parādā valstij. Vasarā krasi pieaudzis fizisko personu, kas veic saimniecisko darbību parādnieku skaits - ja maijā tādas bija 6000, tad pēc jūlija datiem ir jau 7000. Tāpat ceturkšņa griezumā turpina palielināties juridisko personu - parādnieku skaits VID, kas šajā periodā pieaudzis par nepilnu 1000 uzņēmumu,» uzsver KIB komercdirektors Intars Miķelsons.

Kā norāda KIB pārstāvis, sarucis arī uzņēmumu skaits, kuri ir dzēsuši savu parādu pret VID. Ja jūnijā KIB datu bāzē tādi bija 5965, tad augustā - vien 3581. «Nelielie statistiskie uzlabojumi, kurus varējām novērot jūnijā un jūlijā ir saistīti ar finanšu pārskatu iesniegšanu. Diemžēl kopējā tendence pašlaik liek prognozēt, ka arī turpmāk parādnieku skaits VID tikai palielināsies,» skaidro KIB vadītājs.

Visu parādsaistību uzskaite vienotā datu bāzē dod iespēju novērtēt uzņēmuma kredītspēju. KIB datu bāzē tiek atspoguļota arī pozitīvā dinamika - parādu nomaksa, tādejādi, veidojot uzņēmuma kredītreitingu. Uzņēmuma kredītreitings prognozē iespēju veiksmīgi norēķināties ar saviem piegādātājiem turpmāko 12 mēnešu laikā.

KIB ir licenzēts kredītbirojs, kas darbojas saskaņā ar Latvijas Kredītinformācijas biroju likumu. Kopumā pašlaik KIB ir noslēgti līgumi ar vairāk kā 80 Latvijas lielākajiem uzņēmumiem. Uzņēmumi kas noslēguši līgumu ar KIB savā starpā dalās ar savu parādnieku datiem. Bez parādnieku datiem KIB lietotājiem ir iespēja piekļūt visiem Uzņēmuma reģistra datiem un likumā paredzētajā kārtībā pieprasīt datus no VID un Uzturlīdzekļu garantijas fonda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu