Veselības ministrijai nākamgad būs trīs prioritātes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrijas (VM) nākamā gada prioritātes būs primārā veselības aprūpe, onkoloģija, kā arī mātes un bērna veselība, aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Politiķe norādīja, ka šiem nozares blokiem paredzētais finansējuma apmērs ar budžeta deficīta atkāpi, kas paredzēta rindu mazināšanai, ir 113 miljoni eiro, kas lielā mērā arī starp šīm prioritātēm esot sadalīts.

Čakša skaidroja, ka primārās veselības aprūpes blokā iekļauta onkoloģijas diagnostika, sirds un asinsvadu saslimšanu, kā arī hroniskos slimību ārstēšana, savukārt onkoloģijā paredzētais finansējums tiks atvēlēts ne tikai diagnostikai, bet arī slimību atrašanai. Vienlaikus ministre uzsvēra, ka Latvijā jāturpina cīnīties par mātes un bērna mirstības samazināšanu.

Ministre gan pie šīm trim prioritātēm gribētu vēl pievienot arī ceturto - garīgo veselību, par ko Latvijā vajadzētu sākt runāt vairāk. Tā kā šī prioritāte sāk tikai ieskicēties, liels finansējums šai sadaļai nav paredzēts, tomēr 21.gadsimtā jāiet līdzi mūsdienu ārstēšanas metodēm, atzina Čakša.

Pagājušajā nedēļā valdība sāka skatīt ar nākamā gada budžetu saistītos jautājumus, kā arī apstiprināja budžeta prioritātes - veselības nozare un aizsardzība.

«Ņemot vērā, ka rocība nebūs tik liela kā iepriekšējos gados, tika atlikts jautājums par iekšējiem resursiem. Vienojāmies, ka Finanšu ministrija par šīm lietām ar pārējām nozaru ministrijām runās atsevišķi. Daudzus darbus varēsim izdarīt, pārskatot iekšējos resursus,» piebilda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis norādīja, ka nākamgad fiskālā telpa nebūs liela, tāpēc ministri šodien vienojās, ka ministrijām jāiesniedz finansējuma pieprasījumi par trim prioritārajiem pasākumiem. «Visi ministri saprot, ka diskusijas var tupināties tikai par svarīgākajām lietām,» sacīja Ministru prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu