Strauji pieaug to dzīvokļu izīrētāju skaits, kas maksā nodokļus (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada augusta vidū Valsts ieņēmumu dienestā (VID) bija reģistrējies 31 311 dzīvokļu un māju īpašnieks, kas par šo ieņēmumu veidu maksā nodokļus.

To skaits pēdējā pusotra gada laikā pieaudzis par aptuveni 50%. Uldis Dūmiņš ir viens tiem, kas savu dzīvokli izīrē, par to maksājot nodokli, un uzskata to par savu pienākumu pret valsti.

Uldis Dūmiņš pirms vairākiem gadiem izlēma izīrēt savu dzīvokli. Ieguldot finanšu resursus dzīvokļa remontā, viņš no īres maksas un izdevumu starpības maksāja 23% lielu nodokļa likmi. Esot pašnodarbinātai personai, viņam tāpat ir jāiesniedz gada deklarācija, tāpēc šie papildu ieņēmumi par īri nav radījuši pārāk lielas grūtības, tos iekļaujot deklarācijā.

Viens no veidiem, kā oficiāli izīrēt savu nekustamo īpašumu, ir reģistrēt saimniecisko darbību un maksāt 23%, taču tie jāmaksā no ieņēmumu un izdevumu starpības. Kā skaidro VID Nodokļu pārvaldes pārstāve Jana Uzare, izdevumu sadaļā iespējams iekļaut izmaksas par, piemēram, kosmētiskā remonta veikšanu.

No iespējamiem nodokļu maksāšanas režīmiem strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kas izvēlējušies vienkāršoto nodokļu maksāšanas režīmu, proti, nereģistrējoties VID kā saimnieciskās darbības veicējam un maksājot nodokli 10% apmērā. To var rēķināt no starpības, kas rodas, no gūtajiem ieņēmumiem atņemot jau samaksāto nekustamā īpašuma nodokli. Un šajā gadījumā dzīvokļa īpašniekam VID tikai jāinformē par īres darījumu, uzrādot noslēgto īres līgumu, un gada deklarācija jāiesniedz reizi gadā par gūtajiem ieņēmumiem, un to var darīt gan klātienē, gan VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS). Jana Uzare stāsta: ja raugās uz ieņēmumiem 2017. gadā, tad gada deklarācija būs jāiesniedz no nākamā gada 1. marta līdz 1. jūnijam, turklāt to var darīt arī EDS.

Lai arī šobrīd galvaspilsētu piepilda studenti no citām pilsētām, kas meklē īres dzīvokļus, VID neveiks pastiprinātas kontroles nelikumīgu dzīvokļu izīrētāju meklēšanā, taču preventīvais darbs turpinās. Šīs personas galvenokārt tiek konstatētas interneta sludinājumu portālos un laikrakstos, taču iestāde saņem arī iedzīvotāju sūdzības. Šā gada sešos mēnešos nosūtīti vairāk nekā 1000 paziņojumu ar atgādinājumu reģistrēt saimniecisko darbību. No tiem 251 fiziska persona to jau izdarījusi. Pārējiem var tikt piespriests Administratīvā pārkāpuma kodeksā paredzēts sods par nesadarbošanos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu