Par spīti PKC iebildumiem atļauj «Latvijas autoceļu uzturētājam» un «Latvijas Valsts ceļiem» nemaksāt dividendes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Par spīti Pārresoru koordinācijas centra (PKC) iebildumiem valdība šodien tomēr atļāva AS «Latvijas autoceļu uzturētājs» (LAU) un AS «Latvijas valsts ceļi» (LVC) nemaksāt dividendes no pagājušā gada peļņas.

Satiksmes ministrija (SM) bija iesniegusi saskaņošanai PKC un Finanšu ministrijai (FM) Ministru kabineta rīkojuma projektus - pirmais paredzēja ļaut LAU nemaksāt dividendes no pērnā gada peļņas, lai šos līdzekļus novirzītu kapitālsabiedrībai stratēģiski svarīgu deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu nodrošināšanas izdevumu segšanai un valsts vietējo autoceļu posmu sakārtošanai. Attiecīgi valsts budžetā netiktu pārskaitīti 1 718 120 eiro.

Savukārt otrs rīkojuma projekts paredzēja ļaut LVC nemaksāt dividendes 46 553 eiro apmērā, minēto summu novirzot vienass stiepes testa iekārtas iegādei.

PKC skaidro, ka vienošanās par šo jautājumu starp centru, SM un FM nav panākta. FM atzinumos norādījusi, ka neatbalsta SM sagatavoto rīkojuma projektu tālāko virzību tāpēc, ka to īstenošana radīs negatīvu ietekmi uz 2017.gada valsts budžeta ieņēmumiem.

Arī PKC nav atbalstījis SM aicinājumu, norādot uz šādu soļu pretrunu ar uzņēmumu spēkā esošajām darbības stratēģijām, kuras ietver dividenžu izmaksu, turklāt peļņas atstāšana kompāniju rīcībā nav vitāli nepieciešama to finansiālajam stāvoklim.

Attiecīgi PKC uz šodienas valdības sēdi virzīja rīkojuma projektu, kas neatbalsta SM rosinājumu un paredz šiem uzņēmumiem maksāt dividendes no 2016.gada peļņas.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) sēdē atzīmēja, ka valdība par šo spriedusi jau pērn, skatot ziņojumu par autoceļu stāvokli un papildu finansējuma rašanu tiem.

Augulis aicināja kolēģus ņemt vērā kritisko stāvokli uz valsts ceļiem un tomēr ļaut abiem uzņēmumiem attiecīgos līdzekļus novirzīt ceļiem. Ministru kabinets šo rosinājumu atbalstīja.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka valdība 15.augustā ļāva citai SM kapitālsabiedrībai - AS «Latvijas dzelzceļš» - nemaksāt dividendes no pērnā gada peļņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu