Tūkstošiem meksikāņu pieprasa izstāšanos no NAFTA

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Kamēr Meksikas valdība sarunās Vašingtonā cenšas par katru cenu glābt Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA), tūkstošiem meksikāņu lauksaimnieku un strādnieku trešdien izgāja ielās, pieprasot izstāšanos no šīs vienošanās.

«Mēs esam pret līgumu un tā pārskatīšanu, jo tas nav nācis par labu valstij,» norādīja augstskolu pasniedzēju arodbiedrības pārstāvis Karloss Galindo, paužot noskaņojumus, kas Meksikā bijuši plaši pārstāvēti jau kopš līguma parakstīšanas.

1994.gada 1.janvārī, kad NAFTA stājās spēkā, kreiso ekstrēmistu grupējums Sapatistu nacionālās atbrīvošanās armija sāka Meksikā pat bruņotu sacelšanos.

Tomēr sabiedrībā kopumā noskaņojumi ir mainījušies, un tagad lielākā daļa meksikāņu, tostarp pat galēji kreiso līderis Manuels Lopess Obradors, kas gatavojas nākamgad kandidēt uz prezidenta amatu, atbalsta līgumu, jo tas palīdzējis radīt daudz jaunu darbavietu, īpaši autoražošanā un citās rūpniecības nozarēs.

Arī nesen veiktās aptaujas liecina, ka vairums vēlētāju iestājas par NAFTA saglabāšanu.

Meksikas valdība vēlas saglabāt brīvo pieeju ASV un Kanādas tirgiem, kas šobrīd uzņem 85% no valsts eksporta apjoma.

Tomēr daudzi meksikāņi, īpaši mazie lauksaimnieki, nav apmierināti ar aso konkurenci, kurā viņi vaino brīvās tirdzniecības līgumu.

Zemnieku arodbiedrības pieprasa referenduma sarīkošanu par NFTA, kas varētu notikt vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām nākamā gada jūlijā.

Gadījumā, ja līgums tomēr tiktu saglabāts, zemnieki pieprasa, lai no tā tiktu svītrotas visas normas, kas attiecas uz lauksaimniecību un pārtikas ražošanu.

Meksika šobrīd gadā importē lauksaimniecības produktus par 18,5 miljardiem dolāru un kļuvusi par vissvarīgāko ASV lauksaimniecības ražojumu noieta tirgu.

Tas savukārt ASV lauksaimniecības štatus padarījis par aktīvākajiem NAFTA atbalstītājiem, kas pretojas ASV prezidenta Donalda Trampa vēlmei no šī līguma atbrīvoties, lai savukārt aizsargātu rūpniecībā nodarbinātos amerikāņus, kuri sūdzas par darbavietu aizplūšanu uz Meksiku.

Tajā pašā laikā uzplaukumu piedzīvojuši arī Meksikas lielie lauksaimnieki, piemēram, lielie mājlopu audzētāji, kamēr mazajiem graudaugu ražotājiem ir grūti konkurēt ar ASV importēto produkciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu