«Eurostat»: Latvijā otrajā ceturksnī bijusi otra straujākā ekonomikas izaugsme ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn bija otrs straujākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» sākotnējie dati, kas apkopoti par 21 bloka zemi.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, Latvijas IKP 2017.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājies par 4,8%. Straujāka ekonomikas izaugsme gada laikā bijusi vien Rumānijā (+5,7%), bet nedaudz lēnāks pieaugums nekā mūsu valstī, tas bijis Čehijā (+4,5%), Polijā (+4,4%), kā arī Zviedrijā un Lietuvā (abās valstīs +3,9%).

Gada izteiksmē IKP otrajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni IKP audzis par 2,1%, bet salīdzinājumā ar pirmo ceturksni ekonomikas izaugsme bijusi 0,6% apmērā.

2017.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu IKP pieaudzis 20 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet kritums reģistrēts Somijā (-0,5%).

Latvijā IKP ceturkšņa laikā palielinājies par 1,3%. Straujāka ekonomikas izaugsme bijusi Nīderlandē (+1,5%), Rumānijā (+1,6%), Zviedrijā (+1,7%) un Čehijā (+2,3%), bet nedaudz mazāks pieaugums bijis Polijā (+1,1%), kā arī Bulgārijā, Spānijā, Kiprā un Ungārijā (visās valstīs +0,9%).

Lietuvas ekonomika šajā periodā augusi par 0,6%.

Visas ES ekonomika šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2016.gadā augusi par 2,3%, bet eirozonas IKP gada laikā palielinājies par 2,2%. Salīdzinājumā ar pirmo ceturksni IKP gan ES, gan eirozonā audzis par 0,6%.

Dati par Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu, Slovēniju un Grieķiju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu