FM: Bezdarba līmenis Latvijā šogad samazinās straujāk (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Līdz ar straujāku ekonomikas izaugsmi bezdarba līmenis šogad samazinās straujāk un otrajā ceturksnī ir sarucis līdz 8,9% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Tas ir par 0,6 procentpunktiem mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā ceturksnī, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Arī bezdarba līmenis otrajā ceturksnī bijis par 0,5 procentpunktiem zemāks nekā šī gada pirmajā ceturksnī.

Vēl straujāku bezdarba samazināšanos uzrāda reģistrētā bezdarba dati, kur reģistrēto bezdarbnieku skaita samazināšanos vēl papildus ietekmējušas likumdošanas izmaiņas, nosakot garākus sociālās apdrošināšanas iemaksu periodus, lai kvalificētos bezdarbnieku pabalstu saņemšanai. Reģistrētā bezdarba līmenis otrajā ceturksnī bijis 7,5%, kas ir par vienu procentpunktu zemāks nekā pirms gada, bet jūlija beigās reģistrētā bezdarba līmenis ir samazinājies jau līdz 7,1%.

Vienlaikus ar bezdarba samazināšanos palielinās arī iedzīvotāju nodarbinātības līmenis. Otrajā ceturksnī nodarbināti bijuši 62,6% no visiem 15-74 gadus vecajiem iedzīvotājiem. «Tas ir augstākais nodarbināto īpatsvars kopš 2008.gada otrā ceturkšņa,» piebilda FM.

Tajā pašā laikā tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits šogad nepalielinās un otrajā ceturksnī, pēc darbaspēka apsekojuma rezultātiem, bijis 891 700, kas ir par 0,8% mazāks nekā pirms gada. FM vērtējumā, nodarbināto iedzīvotāju skaita pieaugumu ierobežo darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās, tomēr nodarbināto skaita samazināšanās ir zināmā pretrunā ar datiem par aizņemto darba vietu un darba ņēmēju skaitu, kā arī ar nostrādāto stundu skaitu, kas šogad uzrāda nelielu pieaugumu.

Kā liecina uzņēmumu dati par aizņemtajām darba vietām, lielākais darba vietu skaita pieaugums šogad ir informācijas un komunikācijas pakalpojumos, kur darba vietu skaits šī gada pirmā ceturkšņa beigās bijis par 7,5% jeb 2200 lielāks nekā pirms gada. Darba vietu skaits būvniecībā pēc pagājušajā gadā piedzīvotā krituma attiecīgi palielinājies par 3,2% jeb 1600. Savukārt neliels darba vietu skaita samazinājums šogad fiksēts tirdzniecībā un apstrādes rūpniecībā - attiecīgi par 0,9% un 0,8%. Kopumā aizņemto darba vietu skaits šī gada pirmā ceturkšņa beigās bijis par 0,5% lielāks nekā pirms gada.

Saglabājoties straujākiem ekonomiskās izaugsmes tempiem, FM prognozē, ka arī turpmākajos ceturkšņos situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, bezdarba līmenim turpinot samazināties un iedzīvotājiem arvien aktīvāk iesaistoties darba tirgū, ko veicinās gan arvien labākas iespējas atrast darbu, gan straujāk augošais atalgojuma līmenis.

Tajā pašā laikā nodarbināto iedzīvotāju skaits būtiski nepalielināsies, jo to ierobežos arvien sarūkošais iedzīvotāju skaits Latvijā, un ekonomikas izaugsme turpinās balstīties galvenokārt uz produktivitātes un investīciju pieaugumu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī bija 86 600 bezdarbnieku, kas ir 8,9% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu Latvijā bezdarba līmenis ir samazinājies par 0,6 procentpunktiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2017.gada pirmo ceturksni - bezdarba līmenis ir sarucis par 0,5 procentpunktiem.

Vienlaikus bezdarbnieku skaits salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir samazinājies par 7,9 tūkstošiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni bezdarbnieku skaits sarucis par 4,7 tūkstošiem.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī bija nodarbināti 891,7 tūkstoši jeb 62,6% iedzīvotāju, sasniedzot augstāko līmeni kopš 2008.gada otrā ceturkšņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu