«Latvijas gāzes» apgrozījums pirmajā pusgadā samazinājies par 2,5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kompānija «Latvijas gāze» šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 177,336 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,5% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt tās peļņa, izslēdzot pārtraukto darbību, saruka par 23,9% - līdz 14,14 miljoniem eiro, liecina biržai «Nasdaq Riga» iesniegtais finanšu pārskats.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā minēts, ka 2017.gada pirmajā pusgadā «Latvijas gāzes» neto rentabilitāte bija 8% pretstatā 10,2% pagājušā gada pirmajā pusgadā, kas ir skaidrojams ar gāzes tirgus atvēršanas izmaksām.

2017.gada pirmajā pusgadā «Latvijas gāze», darbojoties kā integrēts dabasgāzes sadales sistēmas operators un dabasgāzes tirgotājs, nodrošināja dabasgāzes piegādi 443 000 klientu Latvijā, kā arī turpināja pērn sākto dabasgāzes tirdzniecību ārpus Latvijas, pirmajā pusgadā pārdodot 60 megavatstundas (MWh) ārzemēs, teikts vadības ziņojumā.

Kopējais «Latvijas gāzes» tirdzniecības apmērs 2017.gada pirmajā pusgadā veidoja 7668 MWh, kas ir par 4,6% mazāk nekā 2016.gada pirmajā pusgadā. Samazinājums skaidrojams ar augstu vidējo gaisa temperatūru aktīvākajos dabasgāzes tirdzniecības mēnešos, atzīmē kompānijas vadība.

Tāpat pārskatā minēts, lai izpildītu Enerģētikas likuma prasības, pirmajā pusgadā sākts dabasgāzes sadales sistēmas operatora un dabasgāzes tirgotāja nodalīšanas process, kuru ir plānots pabeigts 2018.gada 1.janvārī. Plānots, ka sadales sistēmas operators tiks nodalīts meitasuzņēmumā, tādējādi saglabājot vertikāli integrētu grupu.

«Līdz 2018.gada beigām sabiedrībai jāturpina reorganizācijas process un jāveic nepieciešamie sagatavošanās darbi veiksmīgai sadales un tirdzniecības segmentu nodalīšanai 2018.gada 1.janvārī, kas ir nepieciešams, lai izpildītu Enerģētikas likuma prasības. Reorganizācijas ceļā tiks izveidots 100% meitasuzņēmums AS «Gaso», kas pārņems no «Latvijas gāzes» sadales sistēmas funkcijas. «Latvijas gāze» turpmāk būs koncerna mātesuzņēmums, kas nodarbosies ar dabasgāzes tirdzniecību,» teikts vadības ziņojumā.

2016.gada pirmajos sešos mēnešos «Latvijas gāze» strādāja ar 181,902 miljonu eiro apgrozījumu un guva kopumā 26,824 miljonu eiro peļņu, tajā skaitā peļņa no turpmākās darbības bija 18,584 miljoni eiro, bet no šobrīd pārtrauktās darbības - 8,24 miljoni eiro. Pagājušā gada pirmā pusgada finanšu rezultāti koriģēti atbilstoši pērn veiktajai energokompānijas sadalīšanai, izveidojot AS «Conexus Baltic Grid», kam nodoti pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvi.

Kompānijas akcijas kotē «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā. «Latvijas gāzes» lielākie akcionāri ir «Gazprom» (34%), «Marguerite Gas II» (28,97%), «Uniper Ruhrgas International» (18,26%) un «Itera Latvija» (16%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu