«Ober-Haus»: Gada laikā sērijveida dzīvokļu cena augusi par 9,65%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

2017.gada otrā ceturkšņa laikā vidējā cena sērijveida neremontētiem dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos ir pieaugusi par 2,37% līdz 725 eiro par vienu kvadrātmetru. Salīdzinot vidējo cenu šā gada otrajā ceturksnī ar vidējo cenu attiecīgajā periodā 2016.gadā, kopējais cenas pieaugums ir 9,65%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober-Haus» mājokļu tirgus pārskatā.

Pārskatā norādīts, ka 2017.gada pirmais pusgads nekustamo īpašumu jomā ir noslēdzies ar lielu interesi par dzīvokļu īpašumiem Rīgā. Līdzīgi, kā šī gada pirmajā ceturksnī, joprojām saglabājusies augsta interese no klientiem, kas vēlas apskatīt īpašumus, kuri tiem, augsto cenu un plašā piedāvājuma dēļ, nebija interesanti iepriekš. Rīgas lielākajos mikrorajonos, joprojām pieprasītākie ir nelieli divu-trīs istabu dzīvokļi.

Kaut arī ir novērojams sērijveida dzīvokļu vidējās kvadrātmetra cenas pieaugums, vidējā darījumu summa nepieaug tik strauji, tas pierāda, ka novērojama tendence iegādāties dzīvokļus līdz noteiktai summai, neskatoties uz dzīvokļa platību, skaidro «Ober-Haus».

Pēc Zemesgrāmatas datiem, 2017.gada otrajā ceturksnī Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā vidēji mēnesī tika reģistrēti 754 dzīvokļu pārdošanas darījumi, no kuriem mēnesī vidēji 135 darījumi tika veikti ar dzīvokļiem jaunajos projektos.

Jauno projektu dzīvokļu pārdošanas darījumi otrajā ceturksnī veido 19,5% no kopējā darījumu skaita, kas, salīdzinot ar 23% šī gada pirmajā ceturksnī, vērtējams kā nebūtisks samazinājums un to «Ober-Haus» saista ar tirgū pieejamo dzīvokļu skaita samazināšanos šajā segmentā. Salīdzinot Zemesgrāmatā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaitu 2017.gada otrajā ceturksnī ar darījumu skaitu 2016.gada otrajā ceturksnī, darījumu skaits ir saglabājies nemainīgs.

Pārskatā teikts, ka svarīgi aspekti dzīvokļa iegādes lēmuma pieņemšanai ir nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, komunālie maksājumi, tas ir, apsaimniekošanas un apkures izmaksas, kā arī to, vai zemes domājamās daļas ir īpašumā.

Pēdējā laikā vērojama tendence, ka arvien biežāk dzīvokļu īpašnieki vēršas pie nekustamo īpašumu aģentūrām, lūdzot palīdzību saistībā ar pārdošanas procesa organizēšanu, norāda «Ober-Haus». Bieži vien dzīvokļu īpašnieki izvēlējās paši pārdot savu īpašumu, tādējādi izvairoties no komisijas maksas par pakalpojumu, ko piedāvā starpniecības aģentūras, bet saprotot, ka, piesaistot speciālistus, šis process aizņem krietni mazāk laika un rūpju, cilvēki ir gatavi izmantot šos pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu