Olu ražotāji, tirgotāji un PVD: patērētāju interesēs ir nodrošināt drošu produkciju

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas un Lietuvas dzīvnieku aizsardzības organizāciju pagājušajā nedēļā izplatītā informācija par it kā notikušiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem Baltijas olu ražotnēs nav apstiprinājusies un gan Latvijas, gan Lietuvas Pārtikas veterinārie dienesti uzsver, ka vietējie olu ražotāji ievēro visas Eiropas normatīvajos aktos paredzētās prasības, tika secināts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sanāksmē, kurā piedalījās arī lauksaimnieku, pārtikas ražotāju un tirgotāju organizācijas.

Tāpat tikšanās laikā tika izvērtēts atsevišķu organizāciju aicinājums pilnībā atteikties no sprostos dētu olu ražošanas un tirdzniecības Latvijā. Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītāja Solvita Gulbe informēja, ka patlaban pircēju interese par šādi ražotām olām ir zema. Tās izvēlas vien aptuveni 2% pircēju, kas skaidrojams ar būtisko cenu starpību. Pieņemot šādu organizāciju prasību, vidējā olu cena Latvijā varētu teju dubultoties.

«Šāda iniciatīva ir importa olu lobijs, kas ietekmēs pārtikas produktu inflāciju,» uzsvēra Ināra Šure, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja. «Šāda atteikšanās no sprostos turētu vistu olu lietošanas, tādējādi arī potenciālais cenu kāpums attiecas arī uz ļoti daudziem citiem pārtikas produktiem, piemēram, majonēzi, tādiem konditorejas izstrādājumiem kā cepumi, kūkas, maize u.c.»

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis apliecināja, ka «noteiktu produktu grupu, tai skaitā, brīvībā augušu vistu olu izplatību nosaka ražotāju piedāvājums un pircēju vēlmes. Tirgotāju uzdevums ir nodrošināt pircējiem izvēles iespējas, kas tiek un tiks darīts arī turpmāk.» Savukārt, lai vairotu pircēju izpratni par izvēles iespējam, Olu ražotāju asociācija pauda apņemšanos turpmāk vēl vairāk skaidrot dažādu olu kategoriju atšķirības.

Vienīgā iestāde, kas var sniegt oficiālu un pamatotu atzinumu par pārtikas atbilstību nekaitīguma kritērijiem un pārkāpumu gadījumā uzdot to izņemt no tirdzniecības, ir PVD. Konstatējot apdraudējumu patērētāju veselībai, dienests nekavējoties rīkosies un par to informēs sabiedrību, sanāksmē atgādināja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis. Tāpat ražotāju, tirgotāju un valsts organizācijas vienojās turpināt visu pušu aktīvu iesaisti jebkura pārtikas drošības apdraudējuma gadījumā, nodrošinot operativitāti pircēju informēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu