Desmit «Sadales tīkla» darbības gadu laikā elektrotīkla bojājumu skaits samazināts uz pusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Elektroenerģijas sadales operatora AS «Sadales tīkls» desmit darbības gados elektrotīkla bojājumu skaits ir samazinājies par 54%, bet neplānoto elektroapgādes pārtraukumu ilgums vienam klientam gadā samazinājies par deviņām stundām, informēja «Sadales tīkla» pārstāve Tatjana Smirnova.

«Sadales tīkls» ir noteikusi ilgtermiņa elektrotīkla attīstības virzienus, plānveidīgi atjaunojot un rekonstruējot elektrotīklu, paaugstinot uzņēmuma darbības efektivitāti un par prioritāti izvirzot uz digitālajām tehnoloģijām balstīta elektrotīkla attīstību.

Savlaicīgi atjaunojot elektrotīklu un ieviešot digitālā elektrotīkla elementus, elektrotīkla bojājumu skaits ir samazināts par 54% - no 50 000 bojājumu 2007.gadā līdz 23 000 bojājumiem 2016.gadā, turklāt elektroapgāde elektrotīkla bojājumu gadījumos tiek atjaunota piecas reizes ātrāk. Neplānoto elektroapgādes pārtraukumu ilgums vienam klientam ir samazināts no 709 minūtēm 2011.gadā uz 130 minūtēm 2016.gadā, savukārt neplānoto elektroapgādes pārtraukumu skaits samazinājies no 4,7 reizēm vienam klientam 2011.gadā uz 2,4 reizēm 2016.gadā.

Smirnova informēja, ka, uzsākot patstāvīgu saimniecisko darbību 2007.gadā «Sadales tīkls» izvērtēja visa valsts elektrotīkla tehnisko stāvokli, nosakot prioritātes, kas bija nepieciešamas, lai elektrotīklu pakāpeniski atjaunotu un modernizētu, ņemot vērā, ka investīcijām pieejamais finansējuma apjoms ir ierobežots, bet aptuveni 50% no elektrotīkla vēl ir padomju laika mantojums, kas neatbilst ne mūsdienu klientu vajadzībām un prasībām pēc kvalitatīvas elektroenerģijas piegādes, ne arī iedzīvotāju apdzīvotības blīvumam un elektroenerģijas patēriņa apjomam.

Elektrotīkla atjaunošanā un modernizēšanā «Sadales tīkls» ik gadu iegulda ap 80 miljoniem eiro, jo katru gadu pilnībā jāatjauno vismaz 2% no kopējā elektrotīkla apjoma, kas ir minimālais apjoms, tas ir - reizi 50 gados, lai ilgtermiņā nodrošinātu klientiem drošu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi.

Kopumā 10 gadu laikā ir atjaunotas un izbūvētas no jauna vairāk nekā 12 000 kilometru vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijas un teju 5000 transformatoru punkti. Tiek veikta arī maģistrālo vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīniju pārbūve par kabeļu līnijām, kuras nodrošina elektroapgādi apdzīvotām vietām un pilsētām. No kabeļu elektrolīniju izbūves programmas uzsākšanas brīža 2011.gadā, jau vairāk nekā 900 kilometri vidējā sprieguma elektrolīniju pārbūvētas par kabeļu līnijām.

Paralēli elektrotīkla atjaunošanai, rekonstrukcijai un modernizācijai ikdienā ir jāveic vairāk nekā 94 000 kilometru gara elektrotīkla uzturēšana un remontu darbi. Lai paaugstinātu elektrolīniju drošību, pēc 2011.gada nogalē piedzīvotās snieglauzes «Sadales tīkls» iniciēja Aizsargjoslu likuma izmaiņas, tika palielināts aizsargjoslu platumu mežos, līdz ar ko uzņēmumam regulāri jāattīra elektrolīniju trases no kokiem un krūmiem, bet aizsargjoslās jānozāģē elektrotīklu apdraudošie koki. No 2008.gada elektrolīniju trases ir attīrītas no kokiem un krūmiem vairāk nekā 32 000 kilometru garumā un turpmākos gados elektrolīniju trašu tīrīšanu ik gadu plānots veikt 5500 kilometru garumā.

Uzņēmumā ir ieviesta vienota Dispečervadības un ģeogrāfiskā informācijas sistēma, nodrošinot, ka visu valsts elektrotīklu var uzraudzīt kā vienotu veselumu. Elektrotīklā ir uzstādīti vairāk nekā 8000 bojājumu vietas uzrādītāji un teju 7000 attālināti vadāmi jaudas slēdži, kuri nodrošina iespēju elektrotīkla bojājumu gadījumos attālināti noteikt elektrotīkla bojājumu vietu, veikt elektrolīniju pārslēgumus un atjaunot klientiem elektroapgādi vēl pirms uzņēmuma operatīvā izbraukumu brigāde ir nokļuvusi notikuma vietā.

AS «Sadales tīkls» ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 94 000 kilometri. «Sadales tīkls» patstāvīgu saimniecisko darbību uzsāka 2007.gada 1.jūlijā, kad atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām sadales sistēmas operators bija jākļūst par neatkarīgu uzņēmumu no elektroenerģijas tirgotāja un ražotāja un par saikni starp klientu un elektroenerģijas tirgotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu