Arī Eiropā paaugstinās sviesta cenas

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sviesta cenas sasniegušas rekordaugstu līmeni ne vien Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs un Austrālijā, vēsta «Bloomberg». Pie cenu kāpuma vainojams tas, ka mainījušies patērētāju uzskati par sviesta veselīgumu, kā arī krities saražotā piena apjoms.

Eiropas Savienībā (ES) maijā sviesta krājumi nokritās līdz 1369 tonnām – tas ir milzīgs kritums, salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju, kad sviesta rezerves ES bija 92 548 tonnu apmērā. ASV Lauksaimniecības departaments ziņojumā par globālo piena patēriņu norāda, ka diez vai drīzumā sagaidāma cenu krišanās.

Francijas Konditoreju savienība cenu pieaugumu nodēvējusi par «nopietnu krīzi».

Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta aprēķiniem, globālais sviesta patēriņš šogad varētu palielināties par 3,1%, salīdzinot ar pērno gadu, un sasniegt 9,7 miljonus tonnu. Taču gaidāms, ka ražošanas apjoms šogad pieaugs tikai par 2,5%.

«Tas, ko mēs pēdējos 50 gadus esam domājuši par sviestu, ir apgriezies kājām gaisā pēdējo divarpus vai trīs gadu laikā,» norāda Čikāgas finanšu kompānijas «INTL FCStone» brokeris Deivs Kurzavskis.

2014.gadā akadēmiskajā žurnālā «Annals of Internal Medicine» tika publicēts pētījums, kas sašūpoja līdz tam pastāvējušos priekšstatus par sviesta ietekmi uz veselību. Izrādās, mazāks piesātināto tauku patēriņš nesamazina sirds slimību risku, kā tika domāts iepriekš. Tas rosināja diskusijas, vai tauku kaitīgums ir ticis pārspīlēts. Arvien vairāk patērētāju sviestu uzskata par labāku alternatīvu augu eļļas produktiem, piemēram, margarīnam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu