CFLA saņēmusi 85 projektu iesniegumus ES fondu atbalstam energoefektivitātei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) atklātā projektu iesniegumu atlasē ir saņēmusi 85 projektu iesniegumus par Kohēzijas fonda (KF) atbalstu energoefektivitātes veicināšanai un vietējo atjaunojamo energoresursu (AER) izmantošanai centralizētajā siltumapgādē, informēja CFLA.

Tostarp visvairāk projektu iesniegts no Vidzemes - 24 projekti, seko Pierīga ar 23 projektiem, Latgale ar 15 projektiem, Kurzeme ar 11 projektiem, Zemgale ar astoņiem un Rīga ar četriem projektiem.

Kopējā iesniegto projektu summa pārsniedz 142 miljonus eiro, kuru veido vairāk nekā 45 miljoni iecerētā KF atbalsta un vairāk nekā 96 miljoni paredzētā privātā finansējuma.

Programmas nosacījumi paredz, ka pavisam pirmajā atlases kārtā projektu īstenošanai pieejamais KF finansējums ir 35 miljoni eiro un privātais finansējums ne mazāks kā 52,5 miljoni eiro, proti, kopējais attiecināmais finansējums - ne mazāks kā 87,5 miljoni eiro. Maksimāli pieejamais KF līdzfinansējuma apmērs vienam projekta iesniedzējam ir astoņi miljoni eiro. No KF tiks segti 40% no projekta attiecināmajām izmaksām.

Programmas mērķis ir veicināt energoefektivitāti un vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē.

Projektu ietvaros komersanti plānojuši veikt siltumavotu būvniecību un rekonstrukciju ar mērķi aizstāt un rekonstruēt novecojušus un neefektīvus siltumavotus, kā arī veikt pāreju no iekārtām, kas siltumenerģijas ražošanai izmanto fosilos energoresursus, un tādām iekārtām, kas siltumenerģijas ražošanai izmanto atjaunojamos energoresursu (koksni, šķeldu, saules enerģiju). Tāpat projektu ietvaros plānots atbalstīt pārvades un sadales sistēmas būvniecību un rekonstrukciju, kā arī koģenerācijas staciju pārbūvi par centralizētās siltumapgādes ražošanas avotu, kas tiek darbināts ar atjaunojamiem energoresursiem.

Iesniegto projektu vērtēšanu paredzēts pabeigt līdz šā gada 17.oktobrim, bet apstiprināto projektu īstenošana būs jāpabeidz līdz 2020.gada 31.decembrim.

Ņemot vērā komersantu lielo interesi, Ekonomikas ministrija, kura šīs programmas ietvaros veic atbildīgās iestādes funkcijas, nākotnē, iespējams, varētu lemt par papildu finansējuma pārdali, ja par kādu no citām Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētajām programmām projektu iesniedzējiem būs zema interese un iesniegto projektu ietvaros nebūs plānots investēt visu programmā pieejamo finansējumu.

ES fondu atbalsts centralizētās siltumapgādes attīstībai paredzēts darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» specifiskā atbalsta mērķa «Veicināt energoefektivitāti un vietējo AER izmantošanu centralizētajā siltumapgādē» ietvaros.

CFLA ir Finanšu ministrijas resora iestāde, kura uzrauga ES fondu un citu finansējuma avotu projektu ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu