FM mudina ES fondu finansējuma saņēmējus pasteigties ar projektu īstenošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu ministrija (FM) mudina Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma saņēmējus pasteigties ar projektu īstenošanu, aģentūrai LETA pavēstīja ministrijas pārstāve Ieva Raboviča.

Viņa norādīja, ka FM izskatīšanai valdībā iesniegusi ikmēneša informatīvo ziņojumu par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīciju ieviešanas statusu.

Skatot aktuālāko operatīvo informāciju līdz šā gada 1.augustam, FM konstatējusi būtisku aktivitāti ES fondu projektu virzībā. Līgumi par projektu īstenošanu gandrīz visās jomās tuvojas pusei no ES fondu «aploksnes», proti, līgumi noslēgti jau par 1,9 miljardiem eiro jeb 44% no kopējā pieejamā ES finansējuma. Jūlijā līguma noslēgti par 77 miljoniem eiro.

Tāpat projektu naudas plūsma pieaug - projektu īstenotāji saņēmuši ES fondu līdzfinansējuma izmaksu 396 miljonu eiro apmērā, kas ir 9% no kopējā finansējuma, tostarp jūlijā - 22 miljonu eiro apmērā. Lielākie maksājumi ir transporta sektorā, īpaši ceļu projektos, kā arī vides jomā - teritoriju revitalizācijas projektos.

«Tomēr FM vērš uzmanību uz negatīvu kopējo tendenci kavējumos jau arī projektu sagatavošanas un īstenošanas posmā - projektu īstenotāji vāji pilda ieviešanas plānus, ar ko FM rēķinās, prognozējot budžetu un programmas mērķu sasniegšanu. Vairumā gadījumu projektu īstenotāji nobīdes skaidro ar nepietiekamu kapacitāti vai nepietiekamu projektu gatavības stadiju (piemēram, nav pabeigts tehniskais projekts). Kavējumi ir gan projektu iesniegšanā, gan naudas plūsmā. Piemēram, plānotajos termiņos nav iesniegta puse (90) no iepriekš plānotā 181 projektu iesnieguma par 107,7 miljoniem eiro ES fondu finansējuma. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi tas ir gandrīz trīs reizes lielāks neiesniegto projektu skaits. Tāpat projektu īstenošanā vairākos gadījumos netiek nodrošināta īstenotāju plānotā projektu naudas plūsma. Tas liecina par negatīvu tendenci - projektu iesniedzēji nespēj izpildīt savus solītos termiņus,» klāstīja Raboviča.

FM atkārtoti aicinājusi katru projekta iesniedzēju veikt pasākumus un novērst turpmākus kavējumus, iespējami intensificējot investīciju ieviešanu. Tāpat projektu īstenotāji ir aicināti informēt FM par sarežģījumiem un citām problēmām, kas kavē virzību. FM un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir atvērta sniegt nepieciešamās konsultācijas un atbalstu projektu īstenotājiem. Papildus FM arī turpmāk, konstatējot negatīvas projektu ieviešanas plānu novirzes, rosinās stingrākus finanšu un ieviešanas disciplīnas pasākumus.

«Vienlaikus jāatzīmē 28 gadījumi pēdējos trijos mēnešos, kad projekti ir iesniegti pirms plānotā termiņa ar kopējo summu 57,6 miljoni eiro. Pamatā tie ir valsts reģionālo autoceļu pārbūves projekti un citi transporta jomas projekti. Kā lielākais ātrāk iesniegtais projekts atzīmējama Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētniecības infrastruktūras attīstība par 12,1 miljoniem eiro,» piebilda FM pārstāve. Tāpat pozitīvi, ka par jau deklarētajiem projektu izdevumiem Latvija ir saņēmusi Eiropas Komisijas pozitīvu atzinumu, kas apstiprina Latvijas ES fondu vadības un kontroles sistēmas efektīvu darbību, ievērojot pareizas finanšu pārvaldības principu.

Statistikas dati liecina, ka šā gada jūlijā īpaši aktīva ir bijusi projektu iesniegšana izvērtēšanai un turpmākai līgumu slēgšanai energoefektivitātes paaugstināšanas, atkritumu pārstrādes un izglītības iestāžu modernizēšanas jomās. Līdz 2017.gada 31.jūlijam CFLA jau apstiprināti projekti par nedaudz vairāk kā 1,95 miljardiem eiro, kas ir jau 44,2% no kopējā pieejamā ES fondu finansējuma.

Pēc FM vēstītā, par intensīvu ieviešanas progresu liecina arī pieaugums pēdējā mēneša laikā - salīdzinot ar datiem līdz jūnija beigām, apstiprināti projekti 24 miljonu eiro apmērā, galvenokārt transporta, infrastruktūras, vides un teritoriālās attīstības jomā. Mēneša laikā veikti maksājumi 21 miljona eiro apmērā galvenokārt iepriekšminētajās jomās, kā arī uzņēmējdarbības, nodarbinātības, energoefektivitātes un zinātnes jomās.

Patlaban noslēgusies valsts reģionālā autoceļa Rīgas HES-Jaunjelgava posma krustojuma ar tiltu izbūve kopumā 8,6 kilometru (km) garumā. Papildus jūlijā noslēgti kopumā seši ceļu projektu līgumi par summu 41,3 miljoni eiro. Lielākie no tiem ir divi secīgi ceļu posmi Augšlīgatne-Skrīveri posmā, kur kopumā tiks veikti ceļu pārbūves darbi vairāk nekā 23 km garumā.

Tāpat turpinās līgumu slēgšana izglītības iestāžu modernizēšanas un infrastruktūras attīstības jomā - kopumā noslēgti pieci jauni projekti, kur lielākais ir Rīgas Tehniskās koledžas infrastruktūras attīstības projekts 5,5 miljonu eiro apmērā.

Savukārt veselības veicināšanas jomā noslēgti 15 jauni veselības veicināšanas projektu līgumi visos Latvijas reģionos. Lielākais no tiem ir «Veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumu pieejamības uzlabošana Kuldīgas novada iedzīvotājiem» par vairāk nekā 250 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu