Rosina obligātās ziņošanas slieksni par skaidras naudas darījumiem noteikt € 10 000 apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Finanšu ministrija (FM) rosina obligātās ziņošanas slieksni par neparastiem skaidras naudas darījumiem noteikt 10 000 eiro apmērā, vienlaikus paredzot vairākus izņēmumus, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais noteikumu projekts par neparasta darījuma pazīmju sarakstu un kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem.

FM skaidro, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma novēršanas likuma subjektus nepieciešams nodrošināt ar aktualizētām un papildinātām vadlīnijām un tipoloģiju, lai uzlabotu ziņošanas par aizdomīgiem un neparastiem darījumiem sistēmas efektivitāti, īpaši pievēršot uzmanību ar pārrobežu korupciju saistīto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ko veic banku klienti-nerezidenti.

Ziņošanas sistēma sastāv no divām daļām - ziņošana par aizdomīgiem darījumiem, kuru pazīmju loku atbilstoši starptautiskajām prasībām un praksei neuzskaita normatīvie akti, un līdz ar to šādu pazīmju loks nav izsmeļošs, tāpēc ziņošanas efektivitāte ir atkarīga no likuma subjekta spējas identificēt aizdomīgu darījumu un tā izvērtēšanas procesa kvalitātes; ziņošana par neparastiem darījumiem ietver sevī (bez subjektīvisma) obligātu prasību ziņot par visiem darījumiem, kuru neparastuma pazīmes ir uzskaitītas normatīvā aktā.

Paredzēts aizdomīgus darījumus sasaistīt ar noteiktu noziedzīga nodarījuma pamatojumu, tādējādi rosinot likuma subjektam kā darījuma informācijas pirmavotam veikt sākotnējo analīzi un nodot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam) kvalitatīvu, efektīvi izmantojamu informāciju.

Projektā paredzēts noteikt par pienākumu likuma subjektam ziņojumos par aizdomīgiem darījumiem iekļaut pamatojumu par darījumu iespējamo saistību ar kādu noziedzīgu nodarījumu, kā arī aktualizēt neparastu darījumu pazīmju sarakstu.

Tādējādi noteikumi izstrādāti, lai veicinātu likuma subjekta patstāvīgi veiktu sākotnējo darījumu analīzi un tai sekojošu aizdomīgu darījumu sasaisti ar noteiktu noziedzīgu nodarījumu, kura rezultātā, iespējams, tikuši legalizēti līdzekļi.

Lai likuma subjekts varētu veikt aizdomīga darījuma sasaisti ar noteiktu noziedzīga nodarījuma veidu, paredzēts izstrādāt Kontroles dienesta metodiskās vadlīnijas darījuma aizdomīguma pamatošanai. Kontroles dienests, apkopojot informāciju par predikatīvajiem noziegumiem, par kuriem sekojoši sākti kriminālprocesi par legalizāciju, sākotnēji noteicis sasaisti ar vairākiem aktuālajiem noziedzīgu nodarījumu veidiem.

Metodiskajās vadlīnijās katram no minētajiem iespējamo noziedzīgo nodarījumu veidiem tiktu ietvertas raksturīgākās pazīmes, kas varētu norādīt aizdomīgā darījuma piederību kādam no tiem, piemēram, raksturīgākās pazīmes, kas varētu liecināt, ka notikusi izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Tāpat aktualizēts neparasta darījuma pazīmju saraksts. Ņemot vērā to, ka liela apmēra skaidras naudas darījumi ir augstu risku saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu, kā arī to, ka izveidota elektroniskās ziņošanas sistēma, kas nodrošina IT risinājumus ziņojumu sagatavošanā, pieņemšanā un apstrādē un veikti būtiski uzlabojumi Kontroles dienesta datu bāzes funkcionalitātes nodrošināšanai, obligātās ziņošanas slieksnis par skaidras naudas darījumu noteikts 10 000 eiro apmērā, to attiecinot uz visiem likuma subjektiem, vienlaicīgi paredzot vairākus izņēmumus.

Obligātās ziņošanas slieksnis par skaidras naudas darījumu noteikts 5000 eiro apmērā šādos gadījumos: likuma subjektiem, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu, transportlīdzekļu, dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu, mākslas un vēstures priekšmetu tirdzniecību vai starpniecību vai cita veida pakalpojumu sniegšanu; kredītiestādēm un kapitālsabiedrībām, kas nodarbojas ar ārvalstu valūtas skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu darījumos, kad klients pērk vai pārdot ārvalstu valūtu skaidrā naudā.

Tāpat 5000 eiro skaidras naudas darījumu slieksnis noteikts izložu un azartspēļu organizētājiem - darījums, kad klients pērk vai maina pret eiro vai ārvalstu valūtu spēles dalības līdzekļus, papildina interaktīvo azartspēļu kontu vai no tā izņem līdzekļus, vai veic citas darbības.

Vienlaikus personām, kurām ir tiesības nodarboties ar maksājumu pakalpojumu sniegšanu sākotnēji tiek noteikts obligātais ziņošanas slieksnis par klientu bezskaidras naudas pārrobežas darījumiem, kuri ir ekvivalenti vai pārsniedz 500 000 eiro, paredzot izņēmumu - maksājumus SEPA (Single Euro Payments Area) un TARGET2 sistēmās.

Par Noteikumu izstrādi atbildīgā institūcija ir FM, Kontroles dienests, konsultējoties ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju. Noteikums projekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāskata valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu