Latvija pret Taivānas pilsoni ievieš sankcijas par viņa saistību ar Ziemeļkorejas režīmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvija pret Taivānas pilsoni Caju Sjiaņdaju jeb Aleksu Caju noteikusi finanšu ierobežojumus par viņa saistību ar Ziemeļkorejas īstenoto kodolprogrammu un politisko režīmu, liecina oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» publicētā informācija.

(Papildināts viss teksts.)

1945.gadā dzimušais Taivānas pilsonis ir kompāniju «Trans Merits Co. Ltd» un «Global Interface Company Inc» vadītājs.

Kā norādīts publikācijā «Latvijas Vēstnesī», ar šo kompāniju starpniecību Cajs sniedzis finanšu un materiālu palīdzību «Korea Mining Development Trading Corporation», lai sekmētu Ziemeļkorejas politiskā režīma stiprināšanu, kā arī tādu programmu attīstību, kuras saistītas ar masu iznīcināšanas ieročiem, tai skaitā ar kodolieročiem un ballistiskajām raķetēm.

Ministru kabineta rīkojumu «Par finanšu ierobežojumu noteikšanu attiecībā uz subjektiem, kas saistīti ar Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas īstenoto kodolprogrammu un politisko režīmu» 31.jūlijā parakstījis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) vietā.

2013.gadā Cajs tika aizturēts Igaunijā, kur atradās atvaļinājumā kopā ar sievu. Četrus mēnešus vēlāk viņš tika izdots ASV, kur 2015.gadā tika notiesāts uz diviem gadiem cietumā par iekārtu eksportēšanu, neskatoties uz aizliegumu nodarboties ar jebkādu uzņēmējdarbību ASV.

ASV Cajam šādu aizliegumu piemēroja 2009.gadā par saistību ar Ziemeļkorejas ieroču iepirkumiem.

Saskaņā ar ASV datiem Alekss Cajs un viņa dēls Gerijs Cajs, kura ķīniešu vārds ir Cajs Juisjuņs, piedalījušies preču un ierīču eksportēšanā, kuras iespējams izmantot masu iznīcināšanas ieroču izgatavošanai. Viņi šim nolūkam izmantojuši trīs Taivānā bāzētas firmas - «Global Interface Company Inc.», «Trans Merits Co. Ltd.» un «Trans Multi Mechanics Co. Ltd.».

Cajs ar šādu biznesu nodarbojies kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Taivānas prokuratūra 2008.gadā apsūdzēja Caju par transportēšanas pavadzīmju viltošanu un ierobežotas pieeajmības materiālu nelegālu piegādāšanu Ziemeļkorejai.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu