SPRK: iespējams, var apšaubīt «Augstsprieguma tīkla» atbilstību sertificēšanas prasībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) konstatējusi apstākļus, kas var apšaubīt AS «Augstsprieguma tīkls» atbilstību sertificēšanas prasībām, aģentūrai LETA pavēstīja regulatora pārstāve Ieva Bethere.

(Pievienota 7. līdz 9.rindkopa.)

Viņa norādīja, ka SPRK ir izvērtējusi uzņēmuma iesniegto ziņojumu par elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām 2016.gadā. Izvērtējot ziņojumu, regulators ir nosūtījis informāciju Eiropas Komisijai viedokļa sniegšanai par minēto prasību izpildi. Līdz ar to Regulatora padome nolēma pagarināt izdošanas termiņu administratīvajam aktam, ar ko nosaka «Augstsprieguma tīkla» atbilstību sertificēšanas prasībām, kas izriet no Elektroenerģijas tirgus likuma.

SPRK padome nolēma pagarināt administratīvā akta izdošanas termiņu par gadu, tas ir, līdz 2018.gada 31.martam.

Regulators secinājis, ka jautājums par elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām ir izskatāms pēc tam, kad būs saņemts Eiropas Komisijas viedoklis un tas būs izvērtēts kopā ar iesniegumu un elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora sertificēšanas prasībām. Šādu lēmumu SPRK padome pieņēma tāpēc, ka ir konstatēti apstākļi, kas var apšaubīt pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām.

«Eiropas Komisija ir cieši iesaistīta pārvades sistēmas operatora sertificēšanā un Eiropas Komisijas viedoklis ir saistošs regulatoram, vērtējot pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām,» pauda Bethere.

Regulators «Augstsprieguma tīkla» ziņojumu, tam pievienotos dokumentus un informāciju par elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām 2016.gadā saņēma 2017.gada 31.martā.

Bethere aģentūrai LETA norādīja - regulatora bažas saistītas ar to, ka viens «Augstsprieguma tīkla» padomes loceklis vienlaikus strādā Ekonomikas ministrijā, kas tieši kontrolē elektroenerģijas ražotāju un tirgotāju AS «Latvenergo» un netieši - pārvades sistēmas īpašnieku AS «Latvijas elektriskie tīkli» un sadales sistēmas operatoru «Sadales tīkls». Gadījumā, ja Eiropas Komisija konstatēs neatbilstības, SPRK lūgs «Augstsprieguma tīklu» tās novērst.

Atbilstoši regulatora mājaslapā pieejamajam lēmumam «Augstsprieguma tīkla» kapitāldaļu turētājs - Finanšu ministrija - skaidrojis, ka visi trīs padomes locekļi atbilst Elektroenerģijas tirgus likuma prasībām. Ministrija vērš uzmanību, ka viens «Augstsprieguma tīkla» padomes loceklis ir Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktors, taču nedz attiecīgais departaments, nedz tā direktors nav iesaistīts Ekonomikas ministrijas turējumā esošo valsts kapitāla daļu un valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā. Ar šiem jautājumiem nodarbojas Ekonomikas ministrijas Juridiskais departaments.

«Augstsprieguma tīkla» padomes locekle un vienlaikus Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktore ir Olga Bogdanova.

Pārvades sistēmas operators atbilst sertificēšanas prasībām, ja ievēro likumā noteiktās neatkarības prasības - pārvades sistēmas operatora kapitāla daļu turētājs nevar tiešā vai netiešā veidā būt elektroenerģijas sistēmas īpašnieka kapitāla daļu turētājs vai tādu komersantu kapitāla daļu turētājs, kuri veic elektroenerģijas ražošanas, tirdzniecības un sadales darbības; persona, kas ieceļ pārvades sistēmas operatora padomes vai valdes locekļus, nevar tiešā vai netiešā veidā iecelt elektroenerģijas sistēmas īpašnieka padomes vai valdes locekļus vai tāda komersanta padomes vai valdes locekļus, kurš veic elektroenerģijas ražošanas, tirdzniecības un sadales darbības; viena un tā pati persona nevar vienlaikus ieņemt pārvades sistēmas operatora padomes vai valdes locekļa amatu un padomes vai valdes locekļa amatu kapitālsabiedrībā, kas veic elektroenerģijas ražošanas, tirdzniecības vai sadales darbības.

Atbilstoši likumam «Augstsprieguma tīkls» katru gadu regulatora noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par tā atbilstību sertificēšanas prasībām, tostarp neatkarības prasībām. Savukārt elektroenerģijas sistēmas īpašnieks - «Latvijas elektriskie tīkli» - katru gadu SPRK noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par tā spēju ievērot saistības, kas izriet no Elektroenerģijas tirgus likuma.

«Augstsprieguma tīkls» kā vienīgais neatkarīgais elektroenerģijas pārvades sistēmas operators Latvijā tika sertificēts 2013.gadā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu