Par izdienas pensiju noteikšanu finanšu, muitas policistiem un muitniekiem savākti aptuveni 800 paraksti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nedēļas laikā par izdienas pensiju noteikšanu finanšu, muitas policistiem un muitniekiem savākti aptuveni 800 paraksti, aģentūra LETA uzzināja sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv».

Kā iniciatīvas autori norādīti Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība, Neatkarīgās muitnieku arodbiedrība, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas darbinieku arodbiedrība un Muitas veterānu biedrība.

Iniciatīvas iesniedzēji vēlas panākt vienlīdzīgu attieksmi pret finanšu, muitas policistiem un muitniekiem, lai arī viņiem, līdzīgi kā valsts policijas un valsts robežsardzes darbiniekiem, tiktu piešķirtas un izmaksātas izdienas pensijas. Nozares pārstāvji aicina Saeimu pieņemt VID amatpersonu ar dienesta pakāpēm izdienas pensiju likumu, kurā būtu noteikta kārtība izdienas pensiju piešķiršanā, aprēķināšanā un izmaksāšanā.

VID muitas iestāžu darba specifika pēc sava rakstura ir ļoti līdzīga to Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonu darba videi, kurām normatīvajos aktos ir noteiktas tiesības saņemt izdienas pensijas. Izdienas pensiju trūkums nopietni apgrūtina profesionālu un pieredzējušu amatpersonu piesaistīšanu no citām iestādēm, kā arī ierobežo VID amatpersonu motivāciju palikt dienestā, skaidrots iniciatīvā.

Organizācijas norādīja, ka VID muitas iestāžu ierēdņiem, pildot valsts noteiktos uzdevumus, nepieciešama atbilstoša kompetence, kas ietver gan amatpersonas zināšanas un pieredzi, gan arī garīgās un fiziskās spējas. VID muitas iestāžu ierēdņu ar dienesta pakāpēm darba specifika ir saistīta ar darbu maiņās, nodrošinot muitas kontroles veikšanu uz valsts robežas 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā, muitas fiziskās kontroles pasākumu organizēšanu, koordinēšanu, veikšanu un izpildes kontroli, operatīvo darbību veikšanu, noziedzīgu nodarījumu atklāšanu un novēršanu valsts ieņēmumu un muitas lietu jomā, valsts noslēpuma apstrādi un glabāšanu, informācijas riska analīzi, iestādes iekšējās drošības pasākumu plānošanu un organizēšanu, šaujamieroču un speciālo līdzekļu lietošanu, transportlīdzekļu apturēšanu visā Latvijas teritorijā un procesuālo darbību veikšanu, kas ir saistīti ar fizisku noslodzi, psihoemocionālo stresu, darbu nelabvēlīgos klimatiskajos, veselībai kaitīgos un bīstamos apstākļos.

«Jau 13 gadus VID muitas iestāžu ierēdņiem tiek solītas izdienas pensijas. Arī 941 muitnieku un muitas policistu paraksts, apliecinot petīciju, kas 2017.gada 15.maijā tika iesniegta Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), nebija pietiekami, lai jautājumu virzītu,» rakstīja iniciatīvas autori.

Viņi vēlas, lai tiktu ievērots viens no tiesiskas valsts nodrošināšanas pamatprincipiem - vienlīdzības princips, tādējādi par līdzīgu vai salīdzināmu darbu saņemot līdzīgas sociālās garantijas arī muitniekiem, muitas un finanšu policistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu