EM: Jūnijā straujāk attīstījās nepārtikas preču mazumtirdzniecība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada jūnijā straujāk attīstījās nepārtikas preču mazumtirdzniecība, norādīja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM informēja, ka šā gada jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījums turpināja pieaugt un bija par 4,4% lielāks nekā iepriekšējā gada jūnijā. Taču kopumā šā gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 3,2% lielāks nekā 2016.gada attiecīgajā periodā. Nepārtikas preču tirdzniecība šajā laikā nodrošināja lielāko devumu no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma.

Līdzīgi kā maijā, arī jūnijā straujāk attīstījās nepārtikas preču mazumtirdzniecība, kas arī noteica kopējo mazumtirdzniecības izaugsmi. Jūnijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 9,6%, salīdzinot ar 2016.gada jūniju, sasniedzot augstāko rādītāju pēdējo divu gadu laikā.

Preču kategorijā gandrīz par trešdaļu pieauga sporta preču un spēļu mazumtirdzniecības apjomi. Straujš pieaugums bija vērojams arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju mazumtirdzniecībā. Iedzīvotāji biežāk tērēja naudu arī dažādām atpūtas un kultūras precēm. Saruka kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība. Pirkumi pa pastu vai interneta veikalos saglabājās iepriekšējā gada jūnija līmenī. Kopumā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi veido gandrīz 53% no kopējā mazumtirdzniecības apjoma.

Pēc pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomu sarukuma pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā, kopš aprīļa pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomi pieaug. Jūnijā pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 1,2% lielāks nekā pirms gada. Gandrīz par 40% pieauga pārtikas, dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos. Kopumā pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi veido 31% no kopējā mazumtirdzniecības apjoma.

Jūnijā degvielas mazumtirdzniecības apjomi, tāpat kā aprīlī un maijā, saglabājās tuvu iepriekšējā gada atbilstošā perioda rādītājiem.

«Ņemot vērā, ka patērētāju konfidence uzlabojas un arī uzņēmēji savos nākotnes darbības vērtējumos ir optimistiskāki, paredzams, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības nozarē saglabāsies stabili pieauguma tempi,» prognozēja EM.

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2016.gada jūniju, mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pieauga par 3,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 1%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 4,7%.

Lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā - par 23,7%, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā - par 19,8%, apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā - par 14%, metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā - par 9,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu