FM: Mazumtirdzniecības pieauguma tempi pēdējos mēnešos ir kļuvuši straujāki nekā gada sākumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Mazumtirdzniecības pieauguma tempi pēdējos mēnešos ir kļuvuši straujāki nekā gada sākumā, atzina Finanšu ministrijā (FM).

Samazinoties auto degvielas tirdzniecībai, mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums jūnijā bijis nedaudz zemāks nekā iepriekšējā mēnesī, salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju palielinoties par 3,1%. Tomēr mazumtirdzniecības pieauguma tempi pēdējos mēnešos ir kļuvuši straujāki nekā gada sākumā, un otrajā ceturksnī kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā audzis par 3,3%, kas, FM vērtējumā, ir straujāk gan kā šā gada pirmajā ceturksnī, gan visā pagājušajā gadā kopā.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu nodrošināja galvenokārt spēcīgais nepārtikas preču pārdošanas pieaugums, savukārt pārtikas tirdzniecībā pieaugums, lai gan jau trīs mēnešus ir atsācies, tomēr ir būtiski zemāks. Nepārtikas preču tirdzniecība kopā jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, palielinājusies par 4,7%, bet atskaitot degvielas tirdzniecību, kas kritusies par 2,2%, nepārtikas preču tirdzniecība jūnijā augusi jau par 7,3%.

No nepārtikas precēm straujākie pieauguma tempi jūnijā bijuši informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā - par 19,8%, apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā - par 14%, mājsaimniecības iekārtu mazumtirdzniecībā - par 18,8%, kā arī kultūras un atpūtas preču mazumtirdzniecībā - par 23,7%. Savukārt farmaceitisko piederumu un kosmētikas piederumu mazumtirdzniecība jūnijā bijusi mazāka nekā pirms gada.

Pārtikas mazumtirdzniecība jūnijā palielinājusies par 1%, jau trešo mēnesi pēc kārtas gada griezumā uzrādot pieaugumu, kamēr iepriekšējos deviņos mēnešos pārtikas mazumtirdzniecība kopumā bija sarukusi aptuveni par 2%. Pieaugumu pārtikas tirdzniecībā Latvijā ļāvuši nodrošināt arī pēdējos mēnešos spēcīgi pieaugušie alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomi, kamēr Lietuvā un Igaunijā pārtikas mazumtirdzniecība kopumā turpina samazināties.

Auto degvielas pārdošana mazumtirdzniecībā jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, ir samazinājusies par 2,2%, uzrādot pirmo samazinājumu šogad, un kritums tradicionāli svārstīgajā degvielas tirdzniecībā arī noteicis kopējā mazumtirdzniecības pieauguma palēnināšanos jūnijā. FM norādīja, ka atskaitot degvielas tirdzniecību, mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums jūnijā sasniedzis 4,4%, kas ir straujākais kāpums kopš 2015.gada septembra.

Gada pirmajos sešos mēnešos kopā mazumtirdzniecības apgrozījums ir palielinājies par 2,7%, nepārtikas preču tirdzniecībai augot par 4,4% un pārtikas preču tirdzniecībai palielinoties par 0,7%.

FM prognozēja, ka arī turpmākajos mēnešos saglabāsies labi priekšnosacījumi mazumtirdzniecības pieaugumam, ko veicinās gan spēcīgais darba samaksas pieaugums, gan bezdarba līmeņa mazināšanās.

«Gada otrajā pusē mazināsies arī patēriņa cenu pieaugums, kas gada sākumā bija vājinājis iedzīvotāju pirktspēju, īpaši strauji palielinoties pārtikas preču cenām. Patērētāju noskaņojuma rādītāji Latvijā pēdējos mēnešos stabili uzrāda augšupejošu dinamiku un divos pēdējos mēnešos uzlabojušies arī mazumtirgotāju noskaņojuma rādītāji. Tas kopumā ļauj sagaidīt vēl nedaudz augstākus mazumtirdzniecības pieauguma tempus turpmākajos mēnešos,» sacīja ministrijā.

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2016.gada jūniju, mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pieauga par 3,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 1%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 4,7%.

Lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā - par 23,7%, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā - par 19,8%, apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā - par 14%, metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā - par 9,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu