Akcīzes pieaugums alkoholam palielinās nelegālo tirgu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Pēc Finanšu ministrijas (FM) nodokļu reformā plānoto akcīzes likmju ieviešanas vietējais alkohola tirgus varētu samazināties par 12%, turklāt palielināsies arī nelegālais alkohola tirgus, TVNET sacīja Latvijas alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols.

Vītols prognozēja, ka ieguvums valsts budžetā no akcīzes nodokļa palielināšanas nebūs liels, tirgus samazināsies, turklāt uzņēmēji varētu būt spiesti arī samazināt darba vietas, jo pieprasījums pēc alkohola varētu kristies. Vienlaikus Vītols uzskata, ka lielākie zaudētāji pēc izmaiņu pieņemšanas varētu būt stiprā alkohola ražotāji.

«Vismazāk zaudēs alus ražotāji, jo pudeles cena palielināsies par aptuveni deviņiem centiem un tas ir mazākais palielinājums starp alkoholiem,» teica Vītols un akcentēja, ka

daudz dārgāki - par apmēram 1,44 eiro litrā - paliks alkoholiskie dzērieni, kuriem ir 40 grādi.

Vītols piekrita iepriekš alus darītāju paustajam, ka lielākas cenas samazinās pierobežas tirdzniecību, jo cenu palielināšana mazinās igauņu interesi, kuri pašlaik visai bieži viesojas Latvijā, lai iegādātos grādīgos dzērienus.

LANA izpilddirektors arī prognozēja, ka cenu pieaugums veicinās nelegālā tirgus palielināšanos, kurš jau pašlaik varētu veidot 25%. Viņš atgādināja, ka pašlaik nelegālais tirgus ir mazinājies pēc tam, kad 2009.gadā izmaiņu dēļ pieauga alkohola cenas un palielinājās nelegālā alkohola tirgus.

Kritiku par izmaiņām paudis arī Cēsu alus pārdošanas un mārketinga direktors Gustavs Zatlers, kurš norādījis, ka Igaunijai jau kādu laiku izveidojusies veiksmīga pārrobežu tirdzniecība ar Somiju. Šobrīd līdzīga situācija Latvijai ir izveidojusies ar Igauniju, kur pēdējā gada laikā strauji pieaudzis akcīzes nodoklis dažādiem alkoholiskajiem dzērieniem, taču situācija pēc akcīzes nodokļa palielināšanas var mainīties uz slikto pusi.

2016.gadā Latvijas alus ražotāji saražoja 7,395 miljonus dekalitru alus, un tas bija par 13,66% mazāk nekā 2015.gadā. Savukārt ievestā alus apjoms sasniedza 8,693 miljonus dekalitru un salīdzinājumā ar 2015.gadu pieauga par 10,66%.

Igaunija divreiz šā gada laikā paaugstināja akcīzi alum: pirmo reizi - no 1.februāra - likme pieauga no 8,3 līdz 9,13 eiro centiem par tilpumprocenta litru, bet otrreiz - no 1.jūlija - akcīze sasniedza jau 15,52 eiro centus par tilpumprocenta litru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu