NVO piekāpjas jautājumā par UIN atvieglojumiem ziedotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nevalstiskās organizācijas (NVO) piekāpušās jautājumā par uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumiem ziedotājiem, vienlaikus prasot ieviest alternatīvus kompensējošus mehānismus, informēja Latvijas Pilsoniskā alianse.

NVO norādīja, ka nodokļu politikas reformā reinvestētās peļņas 0% ieviešana samazinās ziedojumu apjomu nevalstiskajam sektoram, tādēļ īpaši svarīgi UIN likumā saglabāt ekonomisko motivāciju uzņēmējiem ziedot un jau laikus valdībai lemt par kompensējošiem mehānismiem, lai novērstu sabiedriskā labuma jomas krīzi. NVO uzsvēra, ka UIN likums būtiski ietekmēs to, kā un vai turpmāk varēs pastāvēt NVO.

Pēc ilgām diskusijām ar Finanšu ministriju (FM) un nodokļu ekspertiem, NVO nonāca pie gala lēmuma iziet uz kompromisu kopējam labumam, kas prasīja lielu piekāpšanos no nevalstiskā sektora, norādīja aliansē. Tādēļ vienlaikus NVO aicina ieviest alternatīvus kompensējošus mehānismus NVO par ziedojumu apjomu kritumu, un radīt papildu motivāciju uzņēmējam ziedot.

NVO mudina, piemēram, nenoteikt ierobežojumu ziedojumu saņēmējam izvietot ziedotāja logo, publiski pateikties ziedotājam un ļaut piešķirt ziedotājam atbalstīto produktu (grāmatu, koncerta biļeti utml).

Tāpat NVO aicina FM jau savlaicīgi paredzēt kompensējošu mehānismu, ja uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju ziedojumu kopsumma sabiedriskā labuma organizācijām (SLO) krītas, attiecīgo iztrūkumu kompensējot no valsts pamatbudžeta līdzekļiem - finansējumu novirzot attiecīgo jomu SLO. Šāds mehānisms ir nepieciešams, lai nerastos situācija, kad NVO nespēj sniegt palīdzību mērķa grupai un pildīt valsts deleģētu uzdevumu nekavējoties un bez pārtraukuma.

Biedrības «Ascendum» valdes priekšsēdētāja un NVO un MK sadarbības memoranda īstenošanas padomes vadītāja vietniece Zaiga Pūce norādīja, ka NVO lūdz valdību paredzēt kompensēšanas mehānismu NVO nozarei, lai neradītu situāciju, kad kļūdainu aprēķinu dēļ sabiedrībai tiek liegti būtiski pakalpojumi sociālajā, veselības, izglītības, sporta, pilsoniskās sabiedrības vai kultūras nozarēs.

«Ja ziedojumu apjoms nekritīsies, kā to plāno FM, tad kompensēšanas pienākums neiestāsies. Šis kompensēšanas mehānisms būtu kā sava veida apdrošināšana uz laiku, kamēr visas puses aprod ar jauno nodokļu struktūru un saprot, kā tālāk darboties,» sacīja Pūce.

Papildu NVO aicina FM 2019.gadā izvērtēt jaunā regulējuma ietekmi uz sabiedriskā labuma organizāciju saņemtajiem ziedojumiem un nepieciešamības gadījumā kopā ar SLO izstrādāt priekšlikumus par nepieciešamajiem likumu grozījumiem, ja jaunā regulējuma ietekme ir negatīva.

Kā ziņots, lai nesamazinātu finansiālo motivāciju uzņēmumiem ziedot sabiedriskā labuma organizācijām, FM izstrādājusi jaunu priekšlikumu saistībā ar ziedojumiem UIN kontekstā, kas noteiktu iespējas, kā izmantot UIN atvieglojumu par ziedojumiem. Maksātajiem būs izvēles iespēja piemērot sev visizdevīgāko atlaides veidu.

Viens no piedāvājuma punktiem paredz neiekļaut pārskata perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% apmērā no iepriekšējā pārskata gada peļņas. Otrais punkts ļauj neiekļaut pārskata perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 2% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem izmaksātās atlīdzības, par kuru samaksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Visbeidzot trešais punkts paredz samazināt pārskata gadā aprēķināto UIN, kas aprēķināts par gada pārskata noteiktajām dividendēm, par 80% no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 10% no aprēķinātās UIN summas par noteiktajām dividendēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu