Latviju ierindo 34.vietā pasaules pensionēšanās indeksā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvija ierindota 34.vietā aktīvu pārvaldīšanas kompānijas «Natixis Global Asset Management» pasaules pensionēšanās indeksā, un tas ir par divām vietām zemāk nekā pērn, liecina 2017.gada indeksa ziņojums.

Ziņojumā teikts, ka straujākie uzlabojumi vērojami trīs indeksā iekļautajās valstis - Grieķijā, Ungārijā un Latvijā. Šo valstu panākumi saistīti ar vides faktoru uzlabojumiem un augošiem laimes rādītājiem. Tomēr vienlaikus visas trīs valstis apakšindeksos atrodas lejas daļā.

Latvija pasaules pensionēšanās indeksa apakšnodaļās vislabāko rezultātu jeb 69% sasniegusi dzīves kvalitātes apakšindeksā. Vienlaikus Latvija finanšu indeksā sasniegusi 68%, materiālās labklājības indeksā - 48%, un veselības indeksā - 46%. Kopējā pensionēšanās indeksā Latvija sasniegusi 57%.

Kopumā indeksā iekļautas 43 valstis. Visaugstāko vietu indeksā ieņem Norvēģija, Šveice un Islande, savukārt zemākās vietas - Indija, Grieķija un Brazīlija.

Pārējās Baltijas valstis šogad pensionēšanās indeksā uzrādījušas labākus rezultātus nekā Latvija, jo Lietuva indeksā ieņem 31.vietu, savukārt Igaunija - 26.vietu.

Pasaules pensionēšanās indekss ir daudzpusējs indekss, ko izstrādājusi aktīvu pārvaldīšanas kompānija «Natixis Global Asset Management» un pētījumu uzņēmums «CoreData Research», lai noskaidrotu faktorus, kas veicina pensionēšanās drošību, kā arī salīdzinātu labākās pensionēšanās politikas pasaulē.

Indeksā iekļauti 18 darbības rādītāji, kas sagrupēti četros tematiskajos apakšindeksos, kas aprēķināti, izmantojot uzticamus datus no vairākām starptautiskām organizācijām un akadēmiskiem avotiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu