LTRK: E-veselības sistēmas ieviešana nodrošinās medicīnas budžeta izsekojamību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta Veselības ministrijas (VM) centienus pēc iespējas ātrāk ieviest e-veselības sistēmu, jo tas palīdzēs izsekot budžeta tēriņiem medicīnas jomā, pakalpojumu pieprasījumam un patiesajām izmaksām, informēja LTRK.

LTRK uzskata, ka primāri un nekavējoties ir jākoncentrējas uz e-veselības sistēmas ieviešanu darbībā. Līdz ar to LTRK atbalsta VM centienus nodrošināt pēc iespējas plašāku un ātrāku sistēmas ieviešanu nozares lietotājiem, ģimenes ārstiem, farmācijas uzņēmumiem, pacientiem un veselības aprūpes iestādēm. «E-veselības sistēmas ieviešana uzlabos kopējo darbaspēka veselības stāvokli, veicinot iedzīvotāja kontroli par savu veselību, sniedzot iedzīvotājam pieeju saviem veselības datiem, kā arī efektīvāku veselības veicināšanas lēmumu pieņemšanu, palielinot pieejamību informācijai par veselības veicināšanas pasākumiem, sabiedrībā popularizējot veselīgu dzīves veidu,» teica LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK arī pauda pārliecību, ka pēc e-veselības sistēmas ieviešanas tiks paaugstināta veselības aprūpe un veselības aprūpes iestāžu darba efektivitāte, nodrošinot ārstiem ātru pieeju pie nepieciešamajiem pacienta veselības datiem.

LTRK ieskatā svarīgākais e-veselības ieviešanas faktors ir paaugstinātā iedzīvotāju veselības datu ticamība un drošība, jo bez šādas caurspīdīgas un kontrolējamas sistēmas, nav iespējams kvalitatīvi analizēt jebkādus datus par ģimenes ārstu noslodzi, darbnespējas lapu izsniegšanu, to pamatotību un piešķirt lielāku finansējumu nozarei.

Uzņēmēju organizācijas ieskatā veselības nozares budžets jāpārdala starp Veselības ministriju (VM) un Labklājības ministriju, lai efektīgāk atgrieztu darbaspēku darba tirgū. «VM ir maksimāli jānodrošina e-veselības ieviešana un jāveido tāda ārstniecības speciālistu politika, kas ir vērsta uz darbaspēka atgriešanu darba tirgū pēc iespējas ātrāk, nevis ilgstošu darbnespējas lapu izdošanu. Darba vidē atgriezto darbinieku darbnespējas lapu apmaksas budžeta sadaļa proporcionāli pāriet no Labklājības ministrijas budžeta uz VM atvēlēto budžeta sadaļu,» rosināja LTRK.

LTRK arī atgādināja, ka šajā gadā no kopējiem budžeta līdzekļiem darbnespējas lapu pabalstu apmaksai atvēlēti 155,8 miljoni eiro. Statistiski ik mēnesi no aptuveni 800 000 darbinieku Latvijā darbnespējas lapas tiek izdotas 15 700 personām. LTRK uzskata, ka e-veselības sistēmas ieviešana ļaus ievērojami samazināt negodprātīgo slimotāju skaitu, veicinās kopējo sabiedrības veselības uzlabošanos un informētību par to, kā arī ļaus pārdalīt ievērojamus budžeta līdzekļus no VM darbnespējas pabalstu budžeta VM nepieciešamajos līdzekļos, tādējādi rodot līdzekļus medicīnas darbinieku atalgojumam un citām nozares vajadzībām.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu