SVF nemaina globālās ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) saglabājis pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam nemainīgas, norādot, ka globālā ekonomika joprojām piedzīvo spēcīgu atlabšanu.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,5%, bet nākamgad palielināsies par 3,6%.

«Atlabšana pasaules ekonomikas izaugsmē, ko mēs prognozējām aprīlī, ir stabila, un tagad nav nekādu jautājumu par to, ka pieauguma temps varētu paātrināties,» vēsta fonda galvenais ekonomists Moriss Obstfelds.

Viņš norāda, ka jaunākie dati liecina par plašāko sinhronizēto izaugsmi, kādu pasaules ekonomika piedzīvojusi pēdējās dekādes laikā.

Jaunākajās aplēsēs gan samazinātas ASV ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam līdz 2,1%, salīdzinot ar iepriekš lēsto kāpumu attiecīgi 2,3% un 2,5% apmērā. Fonds skaidro, ka ASV prezidenta Donalda Trampa solītie izdevumu palielināšanas plāni, kam bija jāsniedz atbalsts ekonomikai, saskārušies ar realizēšanas sarežģījumiem.

Tikmēr Lielbritānijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognoze šim gadam samazināta par 0,3 procentpunktiem - līdz 1,7%, ņemot vērā vājāku par gaidīto ekonomisko aktivitāti pirmajā ceturksnī, kamēr «Breksita» ietekme joprojām saglabājas neskaidra.

19 valstu eirozonas ekonomikas pieaugumu SVF šogad un nākamgad lēš attiecīgi 1,9% un 1,7% apmērā. Šim gadam ekonomikas izaugsmes prognoze paaugstināta par 0,2 procentpunktiem, bet nākamajam gadam tā palielināta par 0,1 procentpunktu.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad tiek gaidīts 1,8% IKP kāpums, salīdzinot ar 1,6% pieaugumu, kas tika prognozēts aprīlī. Toties nākamajam gadam prognoze paaugstināta no 1,5% līdz 1,6%.

Ķīnas ekonomikas pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam SVF paaugstinājis attiecīgi par 0,1 procentpunktu un 0,2 procentpunktiem - līdz 6,7% un 6,4%.

Fonds lēš, ka Krievijas IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 1,4%, saglabājot iepriekš publiskotās prognozes nemainīgas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu