«Moody's» apstiprina Igaunijas kredītreitingu «A1» līmenī

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra « Moody's Investors Service» apstiprinājusi Igaunijas kredītreitingu līdzšinējā «A1» līmenī, kā arī reitingam noteikta stabila nākotnes prognoze.

Aģentūra norāda, ka reitinga apstiprināšanu ietekmēja Igaunijas ekonomikas pretestības spēja ārējiem satricinājumiem, zemais valdības parāda līmenis, kā arī tas, ka valsts ir pakļauta ģeopolitiskiem riskiem.

Igaunijas ekonomikas pretestība ārējiem satricinājumiem joprojām ir spēcīga. Igaunijas ekonomikas izaugsme 2010.-2014.gadā bijusi 3,7%, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem eirozonā, atspoguļojot būtisku konkurētspējas uzlabojumu, kas tika sasniegts 2010.gadā krasi samazinot darbaspēka izmaksas. Vienlaikus Igaunijas ekonomika lielā mērā ir spējusi izturēt pēdējā laika satricinājumus, ko radīja ekonomikas apmēra sarukums Krievijā un vājā izaugsme Somijā, situāciju Igaunijas ekonomikā raksturoja «Moody's».

Reālais eksports Igaunijā pērn audzis par 4%, neskatoties uz ekonomikas sašaurināšanos Krievijā, kas ir viens no tradicionāliem Igaunijas eksporta tirgiem, un to, ka Krievija ir pagarinājusi embargo lauksaimniecības produkcijas importam no Eiropas Savienības (ES). Tas apliecina Igaunijas eksportētāju spēju pārorientēties uz straujāk augošiem tirgiem, tostarp Ķīnu un Vāciju. Investīciju prognozes arī uzlabojās, kas ar ES fondu līdzekļu atbalstu veicinās notiekošās ekonomikas atkopšanās elastību. Igaunija šogad un dažos nākamajos gados iegūs no spēcīgākas izaugsmes, ko piedzīvos tās lielākie tirdzniecības partneri, norāda kredītreitingu aģentūra.

«Moody's» prognozē, ka Igaunijas iekšzemes kopprodukta pieaugums šogad būs 3%, bet nākamgad- 2,8%, kas ir lēnāka izaugsme nekā pirms finanšu krīzes, bet straujāka nekā vidēji tiek prognozēts eirozonā.

Reitinga prognoze saglabāta stabila, jo «Moody's» aplēses liecina, ka plānotie fiskālās politikas atvieglojumi neapdraudēs Igaunijas stingro fiskālo pozīciju, kas arī turpmāk būs viena no spēcīgākajām to valstu vidū, kuru reitingus sagatavo aģentūra. Igaunijas tālredzīgo ekonomikas politiku atbalsta arī tālāka ienākumu izlīdzināšanās ar ES vidējo līmeni, piebilst «Moody's».

Darba tirgū «Moody's» sagaida, ka Igaunijas ierobežotais vietējais darbaspēka piedāvājums veicinās darba tirgus sašaurināšanos un tuvāko gadu laikā radīs spiedienu paaugstināt algas, kas apdraudēs Igaunijas konkurētspēju nākotnē. Turklāt Eiropas Komisija sagaida, ka Igaunijā darbspējīgo iedzīvotāju skaits nākamo desmit gadu laikā saruks, kas radīs papildu konkurētspējas izaicinājumus vidējā termiņā. Tas arī, visticamāk, ierobežos piemērotu prasmju pieejamību ekonomikā, kas savukārt iegrožo ārējo investīciju pieplūdumu, lai gan valdība veic atsevišķus pasākumus, lai mazinātu ierobežojumus ekonomiskajai migrācijai, tostarp augošajā informācijas tehnoloģiju sektorā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu