Pēc FKTK piespriestā soda «Rietumu banka» uzlabos iekšējās kontroles sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

AS «Rietumu banka» atzīst Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) konstatēto pārkāpumu un piespriesto sodu, kā arī banka apņemas uzlabot iekšējās kontroles sistēmu, informēja «Rietumu bankā».

Kā informē bankas pārstāvji, «Rietumu banka» un FKTK parakstīja vienošanos par ierosinātās administratīvās lietas izbeigšanu, kas tika uzsākta pamatojoties uz pilnās pārbaudes rezultātiem un arī informāciju, kuru FKTK saņēma no starptautiskās sadarbības partneriem. Pārbaudes rezultāti parādīja, ka «Rietumu banka», tāpat kā vēl dažas Latvijas bankas, bija izmantota darījumos, kuriem var piemist starptautisko sankciju pret Ziemeļkoreju apiešanas pazīmes.

«Norādītās operācijas nebija tieša sankciju režīma neievērošana, jo netika veiktas iesaistoties personām, kas bija iekļautas sankciju sarakstos. Sakarā ar to bankai nebija iespējas atklāt to nelikumīgo būtību bez papildus informācijas, pie kuras bankai nebija pieejas. Pārbaude uzrādīja, ka izpildot norādītās operācijas, banka neveica apzinātas darbības saistītas ar sankciju apiešanu. Banka apliecina, ka nebija saistīta ar šo darījumu organizēšanu un nebija ieinteresēta to izpildē. Turklāt banka izbeidza attiecības ar šiem klientiem,» skaidro «Rietumu bankā».

Neskatoties uz konstatēto trūkumu netiešo raksturu, «Rietumu banka» uzņemas atbildību par visas finanšu nozares reputāciju, un, ņemot vērā ilggadējo pozitīvo sadarbību ar FKTK, uzskatīja par lietderīgu izmantot likumā noteikto iespēju noslēgt administratīvo līgumu. Saskaņā ar līgumu banka novirzīs tai uzlikto sodu 1 566 604 eiro Latvijas valsts budžetā, un apņēmās veikt papildus ieguldījumus iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanā.

«Konstruktīva dialoga ar FKTK ietvaros, banka izstrādāja un saskaņoja ilgtermiņa papildus pasākumu plānu, kas vērsti uz turpmāku iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu - ar mērķi paaugstināt šīs sistēmas efektivitāti un uzturēšanu atbilstoši visaugstākajiem starptautiskajiem standartiem, kas tiek izvirzīti «Rietumu bankai» kā OECD dalībvalsts bankai,» norādīja uzņēmumā.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par pārkāpumiem sodījusi AS «Norvik banka» ar 1,3 miljoniem eiro un AS «Rietumu banka» ar 1,56 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja FKTK.

FKTK sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) mērķa pārbaudē konstatēja, ka abas Latvijas bankas nav ievērojušas regulējošo normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā.

Pārkāpumi ir saistīti ar klientu izpēti, kas ietver arī darījumu uzraudzību un nepietiekamu informācijas iegūšanu par klientu norādītājiem patiesajiem labuma guvējiem un veiktajiem darījumiem.

«Norvik bankā» laika posmā no 2013.gada līdz 2014.gadam un «Rietumu Bankā» no 2009.gada līdz 2015.gadam atsevišķi klienti, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veica pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

«Rietumu Banka» sodīta ar 1 566 604 eiro, un bankai uzlikts pienākums izvērtēt iekšējās kontroles sistēmu NILLTFN jomā un veikt nepieciešamos pasākumus tās darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai atbilstoši pasākumu plānam, veikt neatkarīgu pārbaudi, piesaistot ārējo auditoru kompāniju.

Abas lietā iesaistītās bankas sadarbojas ar FKTK un konstatētos trūkumus atzīst. FKTK ar minētajām bankām ir noslēgusi administratīvos līgumus, kas visefektīvāk ļauj nodrošināt neatliekamu pasākumu izpildi - bankas spētu rīkoties atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Noslēgtie līgumi paredz, ka bankas samaksā soda naudu par kopējo summu 2 891 271 eiro, kas jāieskaita valsts budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu