Mediji: Ķīna iesaldēs finansējumu «Wanda» par ierobežojumu investīcijām ārvalstu uzņēmumos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna plāno iesaldēt finansējumu miljardiera Vana Dzjaņliņa konglomerātam «Wanda», liedzot tam jaunus aizdevumus un regulatora apstiprinājumus darījumiem, pirmdien vēstīja plašsaziņas līdzekļi, norādot, ka tādā veidā «Wanda» tiks sodīta par ierobežojumu investīcijām ārvalstīs pārkāpumiem.

«Wanda» ir bijusi viena no agresīvākajām Ķīnas kompānijām ārvalstu uzņēmumu pārņemšanā, bet tagad tā mēģina samazināt savus parādus.

Ķīnas regulatori pērn sāka ieviest stingrus ierobežojumus naudas aizplūšanai uz ārvalstīm, brīdinot par neracionālām investīcijām.

Ziņu aģentūra «Bloomberg» un laikraksts «Wall Street Journal» vēstīja, ka sešus no «Wanda» pēdējo gadu laikā īstenotiem pārņemšanas darījumiem tagad pārbauda regulatori.

To vidū ir arī pērn veiktā ASV filmu studijas «Legendary Entertainment», kā arī kinoteātru iegāde ASV, Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, kur «Wanda» pieder kinoteātru tīkls «Forum Cinemas».

Ķīnas banku regulatori 20.jūnijā tikušies ar vairākām lielām valsts kredītiestādēm, lai informētu par valdības īstenotiem piesardzības pasākumiem, liecina «Wall Street Journal» rīcībā nonācis dokuments.

Pirms nedēļas «Wanda» paziņoja, ka pārdod 76 viesnīcas un gandrīz visus aktīvus vēl 13 citos ar tūrismu saistītos projektos. Tos par 9,3 miljardiem ASV dolāru (8,1 miljardu eiro) iegādāsies nekustamo īpašumu attīstības kompānija «Sunac China Holdings». «Bloomberg» norādīja, ka šis ir visu laiku lielākais nekustamo īpašumu darījums Ķīnā.

Pirmdien plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka «Wanda» šim darījumam, kas tirgiem bija pārsteigums, piekrita, lai mazinātu kredītu un regulatoru atļauju pieejamības ierobežojumu ietekmi.

«Wanda», kuras straujā paplašināšanās dažādos sektoros ir novedusi pie grūtībām atmaksāt savus parādus, pagājušajā mēnesī atzina, ka Ķīnas banku regulators izvērtē iespējami riskantus kredītus kompānijai.

Kompānija norādīja, ka izmeklēšana tiek veikta arī pret citām kompānijām, kas īstenojušas lielus darījumus ārvalstīs, piemēram, «Rossoneri Sport Investment Lux», kas nesen iegādājās Itālijas futbola klubu «AC Milan», «Club Med» īpašnieku «Fosun Group» un «HNA Group».

Nedz Ķīnas banku regulators, nedz «Wanda» pagaidām nav publiski komentējusi pirmdien medijos izskanējušo informāciju.

Lai gan iepriekš Ķīnas valdība mudināja kompānijas investēt ārvalstīs, lai meklētu jaunus tirgus, piekļūtu tehnoloģijām un palielinātu Ķīnas kompāniju ietekmi, tas izraisīja plašu kapitāla aizplūšanu no valsts, vājināja Ķīnas nacionālo valūtu un radīja bažas, ka ne visas uzņēmumu pārņemšanas ir pietiekami labi izplānotas, tādēļ varasiestādes pēdējā laikā brīdina par satraucošu parādu pieaugumu un riskantu kreditēšanu, kas var izraisīt krīzi pasaules otrā lielākajā ekonomikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu