«Fitch» saglabā Ķīnas kredītreitingu, bet brīdina par riskiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā aģentūra «Fitch Ratings» piektdien paziņoja, ka Ķīnas parāda pieaugums var izraisīt «ekonomikas un finanšu satricinājumu», tomēr saglabāja valsts kredītreitingu «A+» līmenī ar stabilu reitinga prognozi.

Maijā cita starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Moody's» negaidīti pirmo reizi nepilnu 30 gadu laikā samazināja pasaulē otras lielākās ekonomikas reitingu saistībā ar bažām par valsts kredītsaistību pieaugumu un izaugsmes tempa palēnināšanos.

Lai gan, «Fitch» vērtējumā, Ķīnas ārējās finanses ir veselīgas un īstermiņa izaugsmes prognozes ir labvēlīgas, nozīmīgus riskus rada nefinanšu sektora lielais parāds, kas turpina pieaugt.

Ar kredītiem finansētas investīcijas infrastruktūrā un nekustamajā īpašumā ir atbalstījušas Ķīnas straujo ekonomikas izaugsmi, tomēr pastāv bažas, ka gadiem ilgusī nekontrolētā aizņemšanās var izraisīt finanšu krīzi, kas var ietekmēt visu pasauli.

Ķīnas valdība cenšas ierobežot banku kreditēšanu un nekustamo īpašumu iegādi, bet šos centienus bremzē valdības mērķis sasniegt gada iekšzemes kopprodukta pieaugumu 6,5% apmērā.

Pērn Ķīnas ekonomikas izaugsme bija 6,7%, kas ir lēnākā izaugsme nepilnu 25 gadu laikā.

Lai gan premjers Li Kecjans pagājušajā mēnesī pauda apņēmību, ka valsts sasniegs šā gada izaugsmes mērķi, «Fitch» norādīja, ka stingrāka monetārā situācija var novest pie 5,9% izaugsmes nākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu