Vējonis aicina paplašināt Latvijas un Kazahstānas ekonomisko sadarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir jāizmanto iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību starp Latviju un Kazahstānu, kas nozaru un uzņēmēju starpā attīstījusies pēdējo 25 gadu laikā, pirmdien Astanā, tiekoties ar Kazahstānas premjerministru Baktižanu Sagintajevu, aicināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidenta kanceleja informēja, ka Vējonis šodien tikās ar Sagintajevu. Valsts prezidents uzsvēra, ka īpaši aktīva sadarbība ir izveidojusies transporta un loģistikas jomā.

Transporta koridoru attīstīšana starp Eiropu un Dienvidāziju nav iespējama bez Centrālāzijas valstu un, jo īpaši, Kazahstānas līdzdalības.

«Centrālāzijas reģions ir tilts starp Eiropu un Ķīnu. Latvija uzskata Kazahstānu par nozīmīgu sadarbības partneri, īstenojot «Joslas un ceļa» iniciatīvu. Savukārt Latviju mēs redzam kā starptautisku transporta mezglu un vadošo transporta un loģistikas centru Ziemeļeiropā un Baltijas jūras reģionā. Esam ieinteresēti Kazahstānas un Centrālāzijas kravu apkalpošanā, kā arī Kazahstānas investīciju piesaistīšanā gan kravu apkalpošanas jomā, gan ostu darbībā,» teica Vējonis.

Viņš arī norādīja uz potenciālu aviosatiksmes attīstībā, jo tiešo avioreisu atklāšana starp Latviju un Kazahstānu sniegtu ievērojami plašākas iespējas ciešākiem uzņēmumu un iedzīvotāju kontaktiem un intensīvākai sadarbībai.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka pastāv labas iespējas attīstīt Latvijas un Kazahstānas sadarbību dažādās nozarēs, tādās kā e-pārvaldība, «start-up» uzņēmumu attīstība, informācijas tehnoloģijas un tīrās tehnoloģijas. Jaunas iespējas attiecību attīstībai sniedz Eiropas Savienības (ES) - Kazahstānas Padziļinātas partnerības un sadarbības nolīgums.

Sarunā ar Kazahstānas premjerministru tika pārrunāta veiksmīgā abu valstu sadarbība izglītības jomā. Ir noslēgti sadarbības līgumi starp augstskolām, un arvien pieaug kazahu studentu skaits Latvijā, šobrīd veidojot 6.lielāko ārvalstu studentu grupu Latvijā.

Valsts prezidents atzīmēja attīstīto politisko dialogu ar Kazahstānu, un uzsvēra, ka ir nozīmīgi padziļināt ES un NATO sadarbību ar Kazahstānu tādos jautājumos kā atbalsts drošībai un stabilitātei Afganistānā, robežu drošība un narkotiku tirdzniecības apkarošana.

«Apsveicam Kazahstānu, uzsākot darbību kā nepastāvīgajai ANO Drošības padomes loceklei. Atzinīgi vērtējam Kazahstānas aktīvo iesaisti starptautisko konfliktu risināšanā. Sekmīgai starptautiskā terorisma apkarošanai nepieciešama plaša reģionāla un starptautiska sadarbība,» teica Valsts prezidents.

Valsts prezidents uzturas vizītē Kazahstānā no 8.jūlija līdz 11.jūlijam. Vizītes laikā Vējonis apmeklēja Latvijas Nacionālo dienu starptautiskajā izstādē «EXPOAstana 2017», kā arī piedalīsies konferences «Globālās transporta satiksmes perspektīvas. Eirāzijas potenciāls» atklāšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu